Дипломатически конфликт между Саудитска Арабия и Ливан

Правителството на Саудитска Арабия реши да експулсира ливанския посланик Фаузи Кабара от страната в отговор на неприятелските изявления на ливанския министър на информацията Джордж Курдахи относно конфликта в Йемен.

Джордж Курдахи, министър на информацията

На ливанския дипломат са му предоставени 48 часа да напусне страната, съобщи в петък агенция SPA, позовавайки се на изявление на МВнР на кралството.

Освен това саудитските власти обявиха пълно спиране на вноса на селскостопански продукти от Ливан. От Бейрут беше отзован и посланикът на кралството Уалид ал-Бухари. Според канала MTV други държави – членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, могат да предприемат подобни мерки срещу Ливан.

Във вторник Курдахи написа в Туитър, че редица медии са разпространили откъси от интервюто му пред телевизия „Ал Джазира”, което е записано на 5 август - месец преди назначаването му за министър. В него ливанският министър се изказа в защита на йеменските бунтовници хути и осъди агресията на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства срещу Йемен. В Рияд изявленията на Курдахи бяха наречени „клеветнически и изкривяващи позицията на кралството в подкрепа на легитимното йеменско правителство“. /БГНЕС

Ер Рияд / Саудитска Арабия