ДПС ще има един председател, Пеевски се кандидатира, изборът - в края на февруари

На 24 февруари ще се проведе националната конференция на ДПС. Това съобщи председателят на парламентарната група на движението Делян Пеевски след проведения днес Централен съвет на партията, предаде репортер на БГНЕС.

На съвета не присъства почетният председател и лидерът на ДПС Ахмед Доган, а причинините според Пеевски са здравословни.

Г-н Ахмед Доган е с грип и е вкъщи, каза той.

Централният съвет на партията е взел решение за провеждане на конгреса догодина, който трябва да излъчи председател след оставката на Мустафа Карадайъ.

Аз ще се кандидатирам за председател на ДПС, съобщи Делян Пеевски и направи уточнението, че движението ще има един председател.

Освободихме зам.-председателя и председателя на Младежкото движение, съобщи още той, като посочи, че временният председател на Младежкото ДПС е Танер Кабил, а техните конференции ще бъдат месец по-рано от тази на ДПС.

Запитан дали ще има нови оставки, Пеевски отвърна, всичко добро за ДПС се случи.

В свое послание, прочетено и пред делегатите на съвета, Ахмед Доган казва, че приема връщането си в оперативната политика като "екзистенциална тежест".

"Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост", пише Доган до членовете на движението.

Доган изразява и отношението си в актуален план към Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Според него изненадващата оставка на Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. "В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот", подчертава той.

Доган е категоричен, че Делян Пеевски е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. "С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи", посочва той. /БГНЕС