Държавите-членки на ЕС трябва да спазват заповедта за ареста на Путин.

Европейският парламент призова за съдебно преследване на отговорните за това, което нарече принудителна депортация и осиновяване на украински деца, предаде Анадолската агенция.


ЕП включва в списъка на виновните и самия руския президент Владимир Путин.

На пленарната си сесия в Страсбург, Франция, депутатите от ЕС проведоха дебат на тема "Насилствено депортираните деца от Украйна и заповедта за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд".

Комисарят на ЕС Вера Йоурова заяви във встъпителните си думи, че насилствената депортация и осиновяването на украински деца от руснаци е в огромен мащаб, като според последните статистически данни на украинското правителство става въпрос за най-малко 16 000 деца.

Тя подчерта, че "всички държави от ЕС са длъжни да изпълнят заповедта за арест и да предадат" Путин и Мария Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето.

Йоурова съобщи, че ЕС вече е предоставил на Международния наказателен съд (МНС) 10 млн. евро (приблизително 11 млн. долара), за да му помогне да развие капацитета си за наказателно преследване, като потвърди подкрепата на блока за работата на съда в бъдеще.

През март базираният в Хага МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова за незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца в Русия по време на войната.

Съгласно правилата 123-те страни членки на МНС са длъжни да ги задържат и екстрадират в Хага, ако те влязат на тяхна територия.

Преди решението на МНС обаче Русия осъди "опитите да се постави етикет като принудително разселване" и заяви, че Москва "се грижи за децата, чиито родители са били убити с оръжия, доставени от западни държави" в Киев.


На 28 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след "специалната военна операция" Москва е прехвърлила сираци от рускоезичните територии на разкъсваната от войната Украйна в семейства и приемни домове в Русия.

Въпреки това по време на дебата в Страсбург преобладаващото мнозинство от законодателите на ЕС изразиха подкрепа за работата на МНС и призоваха за наказателно преследване на престъпленията, извършени в Украйна.

Петрас Аустревичус, литовски член на либералната група "Обнови Европа", призова "Европейския съюз и международната общност да използват всички възможни средства за намиране, идентифициране и връщане на украинските деца в техните семейства, както и в родната им Украйна".

В своето малко по-особено обръщение литовският евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия Раса Юкневичене посочи, че "историята се повтаря".

Тя разказа, че майка ѝ е била депортирана, когато е била на девет години, заедно със семейството си в Сибир от комунистическия режим на Йосип Сталин.

Юкневичене приветства заповедта на МНС за арест на Путин и Львова-Белова, но подчерта, че това трябва да бъде само "началото" на наказателното преследване, тъй като трябва да бъде създаден "специален трибунал за престъпленията по време на агресията срещу Украйна".

От своя страна германският политик от лявоцентристката партия "Зелените" Сергей Лагодински подчерта, че "насилственото осиновяване и депортиране е престъпление", и заяви, че то може да "представлява геноцид срещу украинския народ" съгласно Конвенцията за геноцида.

"Безчовечността, престъпността не могат да се превърнат в норма", твърди той. /БГНЕС