EIB Investment Report: Инвестиционни предизвикателства пред Европа

Според публикуван днес Доклад на ЕИБ за инвестициите през периода 2022-2023 г. Европа трябва да увеличи значително разходите за производствени инвестиции, за да може да се справи с глобалната конкуренция и да постигне целите за нулево нетно потребление.

Директорът на ЕИБ Вернер Хойер

Разликата в производствените инвестиции между Европейския съюз и Съединените щати е почти 2% от БВП - изоставане, което се запазва вече повече от десет години. Докладът за инвестициите на ЕИБ - годишна публикация, която се основава на инвестиционното проучване на ЕИБ, на което отговарят около 12 500 бизнеси от цяла Европа - показва, че делът на предприятията, занимаващи се с иновации, е намалял през миналата година в сравнение с 2021 г. Бизнесите са посочили несигурността, недостига на квалифицирани кадри и високите разходи за енергия като основни пречки пред инвестициите.

"Бъдещето на Европа зависи от способността ни да се трансформираме и да приемем цифровия и екологичния преход. Това изисква смели инвестиции както в публичния, така и в частния сектор. Несигурността обаче, породена от непредсказуеми политически и пазарни условия, се оказва пречка за вземането на инвестиционни решения", заяви главният икономист на ЕИБ Дебора Револтела преди публикуването на доклада по време на първия форум на ЕИБ в Люксембург. "Възможността за зелен преход не може да бъде пропусната. Европа може да се възползва от водещата си позиция в областта на иновациите в много зелени технологии и следва да продължи да използва потенциала на единния пазар на ЕС, като намали административните пречки пред инвестициите и се справи с недостига на умения."

Данните от инвестиционното проучване на ЕИБ показват, че фирмите от ЕС са по-малко склонни да въвеждат иновации или нови технологии в сравнение с фирмите от САЩ. Това е трайно различие, изострено от пандемията, когато се оказа, че е по-малко вероятно фирмите в Европа да се трансформират, отколкото тези в САЩ. Недостатъчното инвестиране в иновации, както и в машини и оборудване, може да застраши способността на Европа да се конкурира в дългосрочен план.

Инвестициите в зелени технологии от страна на дружествата са се увеличили през 2022 г. след спада по време на пандемията. Въпреки това перспективите за корпоративните инвестиции за справяне с изменението на климата са смесени, потиснати от административни пречки и несигурност. Анализът на ЕИБ на движещите сили на зелените инвестиции на фирмите показва, че тази несигурност може частично да надделее над стимулите, създадени от по-високите цени на енергията.

Въпреки че Европа изостава от САЩ в областта на цифровите иновации, зелените технологии са област, в която Европейският съюз остава лидер в иновациите. При патентоването на зелени технологии основните предимства на Европа са в областта на транспорта, интелигентните мрежи и вятърната енергия. Въпреки това сегашното й предимство може да бъде застрашено.

Глобалната конкуренция в областта на зелените технологии се засилва, особено с приемането на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и нарастващото внимание на Китай в тази област. Въпреки че досега Европа е била лидер в областта на зелените иновации, тя трябва да продължи да развива тази си позиция, като се възползва от възможностите, създадени от нейния единен пазар. Ясната политическа рамка, равнопоставеността в рамките на Европа, инвестициите в умения и съзнателните усилия за максимално допълване на публичните и частните инвестиционни дейности ще изиграят своята роля.

Уменията са от решаващо значение за цифровия и екологичния преход. 69% от общините, анкетирани от ЕИБ, заявяват, че не разполагат с умения за оценка на околната среда и климата, необходими за напредъка на зелените инвестиции. Въпреки политическата подкрепа, регионалното сближаване също е изложено на риск, като по-слабо развитите региони в Източна Европа са относително по-изложени на комбинация от стресови фактори. От особено значение за успешното прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъде преодоляването на местните възможности, фискалните ограничения и регулаторните пречки.

Правителствата трябва да запазят и засилят стимулите за по-екологичен и по-добре интегриран единен пазар, който е добре защитен от сътресения, като същевременно провеждат политики, които намаляват несигурността и дават възможност на фирмите да инвестират. /БГНЕС