Експерти: Таван на цените е невъзможен, инфлация се бори с контрол на причините

Българската държава не субсидира нито едно производство на храни затова и въвеждане на таван на основни хранителни продукти е невъзможно.

Това заяви пред БГНЕС Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите, с която коментираме възможно ли е страната ни да приложи примерът на Гърция за таван на печалбата на търговците върху стоките от първа необходимост и чиито цени са пряко засегнати от войната в Украйна.

„В Гърция регулацията, която се въведе е свързана с огромната национална субсидия за производството на тези храни. Тоест, от една страна държавата субсидира това производство, а от друга слага таван на цените. При нас няма субсидия на производството на никакви храни“, каза Мариана Кукушева и припомни, че цените у нас се определят на пазарни принципи.

„В момента сме във военна обстановка. Виждате какво се случва с енергоизточниците и цената на петрола. В момента да говорим за тавани на цените е абсолютно безсмислено, ние се намираме в свободен пазар, а България не субсидира на никакви храни. Цените у нас се определят следват пазарните тенденции”, каза още Кукушева.

Според Богомил Николов от „Активни потребители“ основният проблем не е в това, че стоките поскъпват, а че парите поевтиняват. Според него България няма как да следва примера на южната ни съседка.

„Това е много рисков ход, защото създава предпоставки за злоупотреби. Гръцката държава може и да е с повече възможности да контролира прилагането и спазването на закона, но за България силно се съмнявам“, каза Николов и припомни, че подобен закон вече е имало, но той е довел само до създаването на порочни практики.

„Имахме такъв закон за цените 1996-1996 година, който правеше същото нещо, като формулираше пределни надценки. Този закон създаде изключително много спекулации и нарушения. Не съм ентусиазиран. Цените може да спаднат, но може и да изчезнат, защото, когато дадена разпоредба придвижи цените под тяхната себестойност, те просто спират да се предлагат и ще изчезнат. Трябва да разграничим инфлацията от поскъпването на стоките. Проблемът не е, че стоките поскъпват, а че парите поевтиняват. Борбата с инфлацията няма да стане с контролиране на цените на стоките, а по-скоро с контролиране на причините“, заяви той. /БГНЕС