Ердоган критикува Мицотакис, че търси помощ от САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува гръцкия премиер за това, че е потърсил помощ от САЩ срещу Турция, като заяви, че "ще продължим да правим необходимото".

В речта си на събитие в столицата Анкара турският лидер обърна внимание на политиката на Атина за незаконно отблъскване на мигранти.

Като припомни усилията на Турция да спасява мигранти в Егейско море, след като Гърция ги оставя на волята на съдбата, Ердоган подчерта, че светът мълчи по този въпрос.

Групи за защита на правата на човека и медии често съобщават за незаконни отблъсквания и други нарушения на правата на човека от страна на гръцките власти.

Анкара и световните правозащитни организации многократно са осъждали незаконната практика на Гърция да изтласква обратно търсещите убежище, заявявайки, че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвими мигранти, включително жени и деца.

Турският президент спомена и неотдавнашното изявление на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за търсене на подкрепа срещу Турция и заяви, че Анкара ще продължи да прави необходимото.

"Гръцкият министър-председател иска помощ от САЩ. Срещу кого? Срещу Турция. Каквото и да правите, ние винаги ще правим това, което е необходимо. Готови сме да го направим", добави Ердоган.

На 28 септември множество информационни агенции, позовавайки се на Мицотакис, заявиха, че Гърция е уверена в подкрепата на САЩ и Европейския съюз срещу Турция./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция