Ердоган обяви пострадалите от горски пожари региони за зони на бедствие

Турският президент Тайип Ердоган обяви регионите на републиката, засегнати от горски пожари, за зона на бедствие.

"Ние обявихме нашите региони, засегнати от горски пожари, за зони на бедствие. Ще продължим да предприемаме всички необходими стъпки, за да лекуваме раните на нашата нация и да поправяме щетите", написа той в канала си в Telegram.

Както уточнява Анадолската агенция, зоните на горски пожари в провинциите Адана, Анталия, Мугла, Мерсин и Османие се обявяват за зони на бедствие.

Пожар започна в сряда близо до курортния град Манавгат в провинция Анталия в Южна Турция, според предварителните данни, поради силната жега в региона. След това в четвъртък пожари избухнаха в няколко други провинции, включително курортните Айдън и Муглу. Според турския орган за извънредни ситуации броят на загиналите при пожарите е достигнал четирима, 183 души са ранени. В момента 88 от 98 горещи точки са локализирани.

На 29 юли лидерът на републиката Таип Ердоган заяви, че държавата е мобилизирала всички възможни сили за борба с огъня. Според президентската администрация в гасенето на пожарите участват над 1 100 единици техника, включително три руски самолета-амфибия Бе-200.

Експертите смятат, че една от основните причини за пожарите в горските райони е високата температура в региона и силните ветрове, които допринасят за разпространението на огъня. Властите обаче не изключват вероятността за палеж и саботаж от Кюрдската работническа партия, забранена в републиката. /БГНЕС