Ердоган: Турция трябва да бъде политическа и икономическа сила в челните редици

Благодарение на ролята си в различни инициативи, включително споразумението за зърното в Украйна, Турция допринесе значително за установяването на световния мир и сигурността през 2022 г.

Това каза в новогодишното си послание турският президент Тайип Реджеп Ердоган. "Ние допринесохме за установяването на световен мир, спокойствие и сигурност. Действахме като посредник при разрешаването на конфликти, включително кризата в Украйна", заяви Ердоган и пожела на "всеки турски гражданин, както и на цялото човечество, една година, изпълнена с мир и благоденствие през 2023 г.

"Никой не може да отрече, че Турция е спечелила уважението на всички, включително и на вечните си противници, с разумната си и спокойна позиция, подкрепяща мира и сдържаността при международни кризи… Нашата цел вече не е да се нареждаме в челните редици на световната политическа и икономическа лига. Нашата цел е по-скоро да придобием политическа и икономическа сила, която да ни постави в челните редици", каза той.

По повод на разширяването на капацитета на възобновяемите енергийни източници и откриването на нови петролни резерви Ердоган каза следното "Докато светът се бори с енергийната криза, ние се отличихме с нашите открития и с централното си място в международните маршрути за доставки и търговия.

"През 2022 г. Турция счупи рекорда в производството на слънчева и вятърна енергия с общо 2,7 млрд. кВтч, произведени от слънчеви електроцентрали, и над 4,2 млрд. кВтч от вятърни паркове“, каза той и добави, че общият инсталиран капацитет на страната е надхвърлил 100 000 мегавата. Анкара откри и подземното хранилище за природен газ в Силиври, което е най-голямото в Европа, обяви Ердоган и добави, че е започнала работа и по четвъртия реактор на атомната електроцентрала "Аккую" в Мерсин.

Турция е открила още 58 млрд. куб. м природен газ в Черно море, а запасите от природен газ в Черно море възлизат на 710 млрд. куб. м.

Ердоган съобщи, че износът само за първите 11 месеци на 2022 възлиза на 231 млрд. долара и поясни, че обемът на търговията между Анкара и Африка е надхвърлил 40 млрд. долара. /БГНЕС