Ердоган: Възможна е среща на четири очи между Хакан Фидан и Путин

Турският външен министър Хакан Фидан може скоро да посети Русия, каза президентът Ердоган и добави, че това може да доведе до добри резултати, предаде Анадолската агенция.

Ердоган добави, че ако му се отдаде възможностр през следващия месец, предвид натоварената програма, може да проведе разговори на четири очи с руския си колега, за да обсъди сделката за черноморското зърно.

"През септември предстои срещата на Г-20 в Индия и Общото събрание на ООН в САЩ. Ако намерим възможност в тази натоварена обстановка, ще се срещнем и ще разговаряме с Владимир Путин лице в лице", заяви Ердоган в президентския самолет, докато се връщаше от посещение в Унгария.

Ердоган направи еднодневно посещение в столицата Будапеща по повод Деня на Свети Стефан, националния празник на Унгария, а също и на Световното първенство по лека атлетика. Той се срещна поотделно с унгарския си колега Каталин Новак и с министър-председателя Виктор Орбан, за да обсъдят двустранните връзки, както и регионалните и глобалните събития.

Относно възможните руско-украински мирни преговори Ердоган заяви, че се надява да постигне резултати, ако и Путин, и украинският президент Володимир Зеленски се съгласят на турско посредничество.

Миналия месец Русия преустанови участието си в споразумението, което подписа миналото лято заедно с Турция, ООН и Украйна, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 г. Москва неведнъж се е оплаквала, че руската част от споразумението не се изпълнява.

Анкара полага интензивни усилия и настоява пред дипломацията за възобновяване на споразумението.

Турция, която в международен план е възхвалявана за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната, продължаваща вече над 500 дни, чрез преговори.

Относно контейнеровоза, който отплава от украинското пристанище Одеса миналата седмица и достигна Истанбул, Ердоган заяви, че корабът не е за превоз на зърно, а за превоз на контейнери.

"Министерството на националната отбрана (на Турция) вече направи изявление по този въпрос. Цялата ни цел тук е положителното отношение на Русия по въпроса за зърнения коридор, чрез телефонните ни разговори с Путин", добави той.

Плаващият под флага на Хонконг контейнеровоз "Джоузеф Шулте" беше първият кораб, който отплава от Одеса след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно миналия месец.

Миналата седмица източници от министерството, които помолиха да не бъдат назовавани поради ограниченията за разговори с медиите, заявиха, че Турция е заявила позицията си открито и ясно от самото начало, като добавиха: "Съществува зърнен коридор с доказан успех и полезност."

В рамките на знаковата сделка от украинските пристанища са били превозени около 33 млн. тона зърно, казаха източниците и добавиха: "Усилията ни са изцяло в посока на възобновяване на тази инициатива за зърно."

Не съществува алтернатива на Черноморската зърнена сделка, подчертаха те. /БГНЕС