ЕС: Европа трябва да увеличи производството на чипове

Европа трябва да увеличи масовото производство на жизненоважни полупроводници поради влошаващите се геополитически рискове в азиатските центрове за производство на чипове, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

Тя направи този коментар по време на полагането на основите на завод за чипове на стойност 5,5 млрд. евро в Дрезден, който е сред поредицата от нови проекти за полупроводници в Германия.

ЕС се стреми да намали зависимостта си от полупроводниците, произвеждани в Азия, и миналия месец сключи споразумение, целящо удвояване на глобалния пазарен дял на блока до 20 % през 2030 г. и мобилизиране на огромни инвестиции.

Фон дер Лайен заяви, че Европа е дом на много водещи компании в сектора на чиповете, но през последните години не е успяла да превърне производството на полупроводници в приоритет.

Понастоящем производството на чипове в световен мащаб е съсредоточено в Тайван и Южна Корея - региони, склонни към силно напрежение, добави тя.

"Всяко смущение в търговията би навредило незабавно на силната индустриална база на Европа и на нашия силен вътрешен пазар", каза тя.

"Видяхме как геополитическото напрежение се увеличи през последните няколко години".

За Европа е важно да укрепи веригите за доставки, каза тя и добави: "За полупроводниците, които са толкова важни, се нуждаем от повече масово производство тук, в Европа."

Статутът на Тайван като център за производство на чипове предизвиква геополитическа тревога, тъй като Китай все повече заплашва острова.

Междувременно Южна Корея е изправена пред напрежение със Северна Корея, която през 2023 г. изстреля рекорден брой ракети.

Ръководителят на ЕС също така заяви, че блокът работи за осигуряване на достъп на Европа до критични суровини, използвани за производството на потребителска електроника, чрез наскоро представен проект за регламент.

Германският канцлер Олаф Шолц, който също говори на церемонията, заяви, че чиповете, които захранват всичко - от смартфони до изтребители - "често са наричани петрола на 21-ви век.

"Единствената суровина, от която зависи почти всичко останало".

Новият завод на Infineon в Дрезден трябва да бъде открит през есента на 2026 г. и да създаде 1000 работни места.

Германската инженерна група Bosch, американският технологичен гигант Intel и американският производител на чипове Wolfspeed наскоро обявиха големи инвестиции в областта на полупроводниците в Германия, водещата икономика в Европа. /БГНЕС