Фидан: Турция остава ангажирана с териториалната цялост и стабилността на Либия

„Турция остава ангажирана с териториалната цялост и стабилността на Либия“.

Това заяви турският външен министър Хакан Фидан след преговорите с министър-председателя на Либия Абдел Хамид Дбейбе в Триполи.

"Потвърдих подкрепата на Турция за целостта, стабилността и просперитета на Либия", заяви Фидан.

Турският първи дипломат подчерта, че Турция и Либия са свързани с "братски отношения, които имат много дълбоки исторически корени", предаде Анадолската агенция.

По думите му по време на преговорите страните са обсъдили широк кръг въпроси, включително такива, свързани с регионалната сигурност и стабилност.

"Имахме възможност да разгледаме какви съвместни действия биха могли да предприемат Турция и Либия по отношение на някои конфликти, проблеми и граждански войни, особено в южната част на Африка", каза външният министър.

Страните обмениха мнения относно борбата с тероризма и борбата с незаконната миграция и взаимно потвърдиха мненията си относно възобновяването на полетите на турската национална авиокомпания Turkish Airlines до Либия.

В хода на преговорите бяха засегнати въпроси на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, образованието и темата за визовия режим между двете държави./БГНЕС