Финландия: Европа трябва да се въоръжи, за да гарантира мира

"Инвестициите в производството на оръжие са необходими, за да покажем, че Европа е силна", подчерта президентът на Финландия Саули Нийнистьо. "Силна не за война, а за да гарантира мира", заяви Нийнистьо, който ще завърши втория си шестгодишен мандат в началото на пролетта, предаде Полското национално радио.

Според финландския президент по-голямата отговорност на Европа за отбраната е и "най-добрият отговор за пресичане на всякакви спекулации относно влиянието на (президентските) избори в САЩ върху сътрудничеството в областта на политиката за сигурност".

"Русия никога не е толкова силна или толкова слаба, колкото изглежда", добави той. - Той припомни и често повтаряните думи за руската мощ. "В тях има зрънце истина".

"В началото се смяташе, че Русия трябва да постигне победа над Украйна за няколко седмици. Оказа се друго: украинците отблъснаха нападението с героична отбрана. По-късно- се смяташе, че икономиката и военният потенциал на Русия ще се сринат. Но е различно: пълномащабната война все още продължава и скоро ще стане втората ѝ година".

Нийнистьо произнесе и традиционното новогодишно обръщение в качеството си на ръководител на въоръжените сили. Това беше първият път, откакто Финландия стана на 4 април 2023 г. 31-ви член на НАТО.

"Времената се променят, действията ни (на финландците) също се променят", каза той, визирайки директно отговора на Финландия и Швеция на исканията на Русия да спре по-нататъшното разширяване на НАТО и нахлуването на Кремъл в Украйна.

Финландия сега е "подсигурена от много страни", посочи президентът, описвайки настоящата отбранителна политика на страната като своеобразен процес на "финландизиране". /БГНЕС