Фон дер Лайен: АзГ извършва предателство спрямо Германия

Председателят на Европейската комисия обвини „Алтернатива за Германия“ в предателство към Германия, след подозренията, че крайната десница шпионира в полза на Китай.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обвини крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в „предателство“ към Германия, съобщи Business Recoreder.
АзГ беше разтърсена миналия месец, когато парламентарен сътрудник на нейния водещ кандидат за изборите за Европейски парламент беше арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Китай.
Кандидатът, Максимилиан Крах, и преди е бил замесен в обвинения в руска пропаганда.
„Поведението на АзГ е деструктивно нечестно“, заяви Фон дер Лайен на конгрес на партията си Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин. 
„Партията прави пропаганда за Путин и шпионира за Китай преди европейските избори. Първо АзГ гръмко говори за народа и родината, а след това предава тази родина на автократите. Те трябва да се срамуват от себе си“, каза председателят на ЕК. 
АзГ е сред крайно десните партии в Европа, които се очаква да постигнат успехи на изборите.
Миналата година антиимигрантската партия отбеляза рязък скок в социологическите проучвания, като изпревари социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и остана втора след ХДС. След последните скандали обаче подкрепата за нея спадна.
Крах настоява, че ще остане водещ кандидат на партията за европейските избори въпреки ареста на неговия съветник./БГНЕС