Фон дер Лайен обвини АзГ в предателство на Германия

Фон дер Лайен обвини АзГ в предателство на Германия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини "Алтернатива за Германия" (АзГ) в "предателство" към Германия.

АзГ се бори с поредица от скандали преди изборите за Европейски парламент, предаде АФП.

Миналия месец "Алтернатива за Германия" беше разтърсена, когато парламентарен сътрудник на нейния водещ кандидат за изборите за Европейски парламент следващия месец беше арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Кандидатът, Максимилиан Крах, и преди е бил замесен в обвинения в руска пропаганда.

Поведението на АзГ "е деструктивно нечестно", заяви Фон дер Лайен на конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин.

Партията "прави пропаганда за Путин и шпионира за Китай преди европейските избори.

"Първо АзГ гръмко говори за народа и родината, а след това АзГ предава тази родина на автократите. Те трябва да се срамуват от себе си."

Програмата на партията на европейските избори ще унищожи работните места, каза тя и ги разкритикува, че флиртуват с идеята за излизане на Германия от ЕС.

Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, се стреми към втори мандат като ръководител на изпълнителния орган на ЕС на предстоящите избори.

АзГ е сред крайно десните партии в Европа, които се очаква да постигнат успехи на изборите.

Миналата година антиимигрантската партия отбеляза рязък скок в социологическите проучвания, като изпревари социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и остана втора след основния опозиционен ХДС.

Подкрепата за нея обаче спадна след последните скандали.

Крах настоява, че ще остане водещ кандидат на партията за изборите за ЕС въпреки ареста на неговия помощник.

Преди това Крах и друг кандидат на АзГ за парламента на ЕС - Петр Бистрон, бяха принудени да отричат твърденията, че са приемали пари, за да разпространяват проруски позиции на финансиран от Москва новинарски уебсайт.

Освен на изборите за ЕС, АзГ се очаква да постигне успехи и в три провинции в бившата комунистическа източна част на Германия, когато през септември ще се проведат внимателно следени регионални избори. /БГНЕС