Франция и Германия проправят път за производство на оръжия в Украйна

Френски и германски оръжейни компании създават местни компании в Украйна за поддръжка на оръжия, това се възприема като първа стъпка към производството на оръжия в тази страна, пише POLITICO.

Тази седмица Федералната служба за картели на Германия даде зелена светлина на предложено съвместно предприятие между Rheinmetall, германски производител на оръжия, и Ukrainian Defence Industry, украинска държавна оръжейна компания. Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню пътува до Киев тази седмица с около 20 френски изпълнители от оръжейния сектор, включително Thales, MBDA, Nexter и Arquus, за да улесни партньорствата с украински официални лица.

В петък украинската столица беше домакин на Форума на отбранителната индустрия, оръжеен панаир, на който присъстваха 165 отбранителни компании от 26 страни. На събитието украински официални лица се срещнаха директно с шефове на оръжейни компании, за да подпишат договори, без да минават през западните правителства, за проучване на възможностите за съвместно производство и предоставяне на конкретни данни за техните нужди в борбата срещу пълномащабното нахлуване на Русия. Целта е да се „засили съвместната продукция и сътрудничеството за укрепване на Украйна и на нашите партньори“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба по-рано тази седмица.

Оръжейният панаир се провежда, докато западните армии, особено в Европа, достигат лимита на това, което могат да дадат на Украйна от собствените си запаси. През последните няколко месеца Украйна се опита да разшири собствената си оръжейна индустрия, отчасти защото изборите в САЩ през 2024 г. може да означават завръщане на Доналд Тръмп като президент. Бившият лидер намекна, че няма да окаже голяма подкрепа на Киев, ако спечели втори мандат. Докато Киев се готви за дълга война, столици като Париж се стремят да преминат от дарения към договори и сътрудничество с частния сектор.

Френският стълб

През изминалата седмица френски официални лица започнаха да отправят ново послание: Франция не може повече да дава оръжия на Украйна и вместо това ще включи украинските служители в отбранителната индустрия на страната. Според правителствен доклад Франция е доставила на Украйна оръжия на стойност 640,5 милиона евро през 2022 г., включително 704 ракетни установки и преносими противотанкови ракетни установки, 562 картечници, 118 ракети и ракетни установки и 60 бронирани бойни машини безплатно. „Не можем да продължим да отнемаме ресурси от нашите въоръжени сили за неопределено време, в противен случай ще навредим на нашите собствени отбранителни способности и нивата на обучение на нашите войски“, каза Лекорню пред френска телевизия. Създаването на мостове между украински служители и френски компании ще „създаде дългосрочна стабилност и договорни отношения за боеприпаси и поддръжка“, каза той пред законодателите два дни по-късно. В Киев тази седмица шефове на френски оръжейни компании сключиха договори с Украйна за артилерия, бронирани превозни средства, дронове и обезвреждане на мини, включително за сътрудничество с разкъсаната от война страна. Според Le Figaro френската фирма Arquus подписа писмо за намерение, за да осигури поддръжката на бронетранспортьорите и може да инсталира производствено съоръжение в бъдеще. Главният изпълнителен директор на компанията Nexter Николас Шамуси, която произвежда самоходната гаубица Caesar, също търси местен партньор за създаване на съвместно предприятие за поддръжка. Френският стартъп Vistory ще изгради две фабрики за 3D печат за производство на резервни части, според La Croix.

Германия, Швеция и Великобритания

Промяната на Франция идва на фона на подобни планове с британския производител на оръжие BAE Systems и шведското правителство. През август Киев и Стокхолм подписаха декларация за намерение за задълбочаване на сътрудничеството „в производството, експлоатацията, обучението и обслужването“ на платформата Combat Vehicle 90 (CV90), произведена от шведския клон на BAE Systems. Няколко дни по-късно BAE Systems обяви, че ще създаде местно предприятие, което да увеличи производството на 105 мм леки артилерийски оръдия.

Решението на германския орган за защита на конкуренцията тази седмица даде зелена светлина на съвместното предприятие на Rheinmetall с украинската отбранителна индустрия. Това предприятие ще бъде базирано в Киев и ще работи изключително в Украйна. Като цяло решението на германския орган проправя пътя за партньорство, предназначено за поддръжка и обслужване на военна мобилна техника. Това ще включва „сглобяване, производство и разработване на военни превозни средства“. И двете страни се надяват в крайна сметка да разработят съвместно военни системи, „включително за последващ износ от Украйна“. Изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер изрази желание да произвежда следващото поколение танк Panther в Украйна - до 400 на година. Въпреки че все още е прототип, новият танк ще бъде наследник на основния боен танк на компанията Leopard 2. /БГНЕС