Фумио Кишида е новият премиер на Япония

Долната камара на японския парламент избра тази сутрин председателя на управляващата Либерално-демократическа партия Фумио Кишида за премиер на страната. Той стана 110-тният министър председател на Страната на изгряващото слънце, съобщиха световните агенции.

По време на гласуването Кишида получи 311 от 458 от гласовете. На второ място бе лидерът на Конституцонно-демократическата партия на Япония Юкио Едано със 124 гласа.

Фумио Кишида, премиер на Япония

Очаква се в следващите часове да бъде обявен и съставът на новото правителство на Кишида. По предварителна информация в бъдещия кабинет ще останат министърът на външните работи Тошимицу Мотеги и министърът на отбраната Нобуо Киши. Очаква се следващ финансов министър за стане бившият министър, отговорен за провеждането на Олимпийските игри Шуничи Сузуки.

Кишида бе избран на 29 септември за лидер на управляващата партия. Изборът на нов председател се проведе във връзка с изтичането на мандата на премиера Йошихиде Суга, който беше назначен на поста миналата година заради внезапната оставка на Шиндзо Абе.

Новият премиер, който беше външен министър от 2012 до 2017 г., се смята за умерен консерватор. Той се застъпва за укрепване на стратегическия съюз със САЩ и отбранителния потенциал на Япония, като същевременно е предпазлив относно перспективата за оборудване на въоръжените сили на страната с ракети с голям обсег и ядрени подводници. Кишида подкрепя политиката на ЛДП за преразглеждане на японската следвоенна конституция, но смята, че няма нужда да се прибързва с пълна ревизия на антивоенните й разпоредби. /БГНЕС

Токио / Япония