Габриел: Да си дипломат е палитра от качества

Благодаря ви от все сърце за идеите, за вдъхновението, за смелостта и за таланта, който видях във вашите есета. Искам много силно да откроя вашите идеи за това, че дипломат не е професия, а е сила и отговорност. Не е убягнало от вниманието ви, че да си дипломат е палитра от качества.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на церемония по награждаване на победителките в националния конкурс „Жените в дипломацията – посланик за един ден“, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел подчерта, че да си дипломат означава да отсяваш информацията, да решаваш спор, преди той да е избухнал, да вдъхновяваш. „Силно впечатлява това, че посланията ви са за всички млади хора, които са извън София“, обърна се тя към участничките в конкурса.

По думите ѝ впечатляват няколко силни неща – тяхното силно желание чрез дипломацията да се обединяват хората, както и че се набляга върху ролята на здравеопазването, на образованието и достъпът до него, климатичните промени. Впечатлява и темата за добротата и доброто в есетата на участничките. Габриел добави, че темата за иновациите, новите технологии, дигитализацията също не е убягнала на участничките.

Външният министър отбеляза, че думата посланик започва с „п“ като преданост, „о“ като отговорност, „с“ като сътрудничество, „л“ като любознателност, „а“ като ангажираност, „и“ като инициативност и „к“ като култура.

„Надявам се всички заедно да намерим най-подходящата думичка за „н“, каза Габриел, като уточни, че в едно от есетата липсва именно буквата „н“ и допълни, че това ще остане предизвикателство за следващите им общи инициативи.

Министърът на външните работи подчерта, че правата на човека присъстват неизменно във всяко едно есе. Габриел се обърна към участничките с думите: „Казвате силно не към езика на омразата и силно да на културната дипломация.“

Тя добави, че се радва да открие в много от есетата откроена и първата българка дипломат Надежда Станчова. „Някои от вас са дали и други примери. Може би тук бих ви окуражила – търсете още и още, защото още много жени дипломати заслужават да се даде видимост на тяхната мисия за мир, за решаване на световни предизвикателства, за това да правим света по-добър“, допълни външният министър.

„Искам да благодаря за това, че толкова силно ни казахте, цитирам – „посланиците са творци, а техните послания са като бои върху платно“, заключи още Габриел.

13 от участничките в националния конкурс ще имат възможността да прекарат един ден с една жена дипломат, или това са представителите на посолствата на Австрия, на Германия, на Италия, на Куба, на Мароко, на Монголия, на Северна Македония, на Румъния, на Словения, на Украйна, на Финландия, на Хърватия и на Черна гора. Едно от момичетата ще има възможността да прекара деня със съветника и временно управляващ посолството на Р Турция и да се запознае с работата му, а други две от отличените участнички ще се срещнат с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България и с представителя на УНИЦЕФ в България.

Още много други млади момичета бяха наградени със специална грамота за участието си в националния конкурс. /БГНЕС