Габриел: С Денков анализираме и оценяваме работата на министрите преди ротацията

Няма да коментирам нищо свързано със състава на правителството след ротацията, защото така е коректно. С акад. Николай Денков в момента анализираме и оценяваме работата на всеки един министър по отношение на изпълнението на управленската програма.

Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел в отговор на въпрос на БГНЕС какъв трябва да бъде профилът на бъдещия външен министър след ротацията.

"За мен са важни още два фактора - начинът, по който българските граждани усещат доброто въздействие от работата на всеки министър и, разбира се, работата с парламентарните групи, защото имаме много ясна законодателна програма и амбиции, които са придружени от добри отношения и координация с парламента", каза Габриел.

Тя подчерта, че на този етап е важно всеки един от министрите да остане съсредоточен върху изпълнението на управленската програма и така "да допринесем България да продължава да се позиционира добре".

"Видяхме колко важно беше това за Шенген. Предстоят еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР, Планът за възстановяване и развитие. Амбициите ни ще се осъществят само, ако всеки един министър в срок, заедно със своя екип и парламента, има усещане за свобода, доверие и подкрепа, за да могат да бъдат завършени целите", добави външият министър.

По отношение на решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков, който обяви, че след ротацията няма да бъде министър, защото не усеща политическа подкрепа, Габриел коментира:

„С мен не е говорено по темата. Бих останала с огромно уважение и бих продължила да наблюдавам изпълнението на задачите и в сектор здравеопазване“.

Относно информацията за евентуално освобождаване на екипажа на пленения от хутите кораб „Галакси Лийдър“, Мария Габриел припомни, че от ден първи Ситуационният център към МВнР заедно с българските служби и международните партньори следят ситуацията отблизо.

„Благодарни сме за доброто отношение. В името на доброто на сънародниците ни и тяхното завръщането им, смятам че е важно да запазим дискретност.“ /БГНЕС