Габриел: За приемането ни в Шенген са работили редица правителства и политици

България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух и море в края на март следващата година.

Това съобщиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг в Министерския съвет.

"Румънското правителство представи част от информацията по продължаващите преговори. За да имаме положителен резултат роля играят много институции. Искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на ЕК за установяване на върховенството на правото в България. Те бяха изключително важни и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия", каза Николай Денков.

Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години. По него са работили редица правителства и политици. "В края на март отпада контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контрола от сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в Шенген е национален приоритет на страната ни от години, по който са работили редица правителства. Искам специално да благодаря на г-н Бойко Борисов, защото през последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Говорим за деликатен преговорен процес, който още не е завършил. България е заслужила мястото си в Шенген", категорична е Мария Габриел.

„Последните дни по своему бяха кулминационни. Не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните и интензивни часове на преговори. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, испанското председателство, Генералния секретариат и Правната служба на съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. При постигане на съгласие двете държави ще могат да приложат законодателството. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап и на сухоземните граници”, допълни вицепремиерът.

„Като министър на вътрешните работи съм изключително доволен от постигнатото и свършеното до момента", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той припомни отличната оценка и подкрепа за МВР дори и от тези, които ни възпрепятстват по пътя към пълноправно членство в Шенген: „Резултатът на министерството е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която бе извършена през ноември за проверка на външните граници. Категорично заявявам, че МВР ще продължи да прави необходимото в синхрон с премиера и вицепремиера. Ще отстояваме своята позиция до вземане на крайното политическо решение". Вътрешният министър благодари на своите колеги от МВР, на екипите от Министерството на външните работи, от Министерския съвет и на всички, които през последните години и месеци усърдно полагаха усилия за приемането на страната ни като пълноправен член в Шенгенското пространство.

За мен е проблем български журналист, който работи в национална медия - БНР, да се самоопределя като "човек от народа" в чужда медия. За мен това не е приемливо, коментира премиерът. Относно работата на журналисти от руската телевизия "Россия 1", които са в столицата, Денков коментира, че у нас под санкции попада излъчването на самата медия, не дейността на журналистите, но тя тепърва ще бъде проверявана.

Денков благодари на журналистите, отразявали работата на Министерския съвет през 2023 г./БГНЕС