Германия облекчи условията за придобиване на гражданство

Германските законодатели одобриха ново законодателство, което облекчава правилата за придобиване на гражданство и премахва ограниченията за притежание на двойно гражданство. Правителството твърди, че планът ще засили интеграцията на имигрантите и ще помогне за привличането на квалифицирани работници, съобщи „Евронюз“.

Парламентът гласува с 382-234 гласа "за" плана, предложен от лявоцентристката социално-либерална коалиция на канцлера Олаф Шолц, а 23-ма депутати се въздържаха. Основният дясноцентристки опозиционен блок разкритикува остро проекта с аргумента, че той ще омаловажи германското гражданство.

Законодателството ще даде право на хората да получат гражданство след 5 години в Германия или 3 в случай на "специални интеграционни постижения", а не след 8 или 6 години, както е в момента.

Децата, родени в Германия, ще стават автоматично граждани, ако единият им родител е пребивавал законно в Германия в продължение на 5 години, а сега е 8 години.

Ще отпаднат и ограниченията за притежаване на двойно гражданство. По принцип повечето хора от страни, различни от членовете на ЕС и Швейцария, сега трябва да се откажат от предишното си гражданство, когато получат германско гражданство, въпреки че има някои изключения.

Правителството твърди, че 14% от населението, повече от 12 милиона от 84,4 милиона жители на страната, нямат германско гражданство, а около 5,3 милиона от тях живеят в Германия от поне 10 години. Процентът на натурализация в Германия е значително под средния за ЕС.

Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че реформата изравнява Германия с европейските ѝ съседи като Франция, и изтъкна необходимостта от привличане на по-квалифицирани работници.

"Ние също трябва да направим на квалифицираните хора от цял свят предложение като САЩ, като Канада, част от което е придобиването на германско гражданство", каза Файзер.

Законодателството предвижда, че хората, които се натурализират, трябва да могат да издържат себе си и своите роднини, въпреки че има изключения за хората, които са дошли в Западна Германия като "гастарбайтери" до 1974 г., и за тези, които са дошли в комунистическа Източна Германия, за да работят.

Съществуващият закон изисква от бъдещите граждани да бъдат привърженици на "свободния демократичен основен ред", а новата версия уточнява, че антисемитските и расистките прояви са несъвместими с него.

Шолц заяви във видеопослание, че във време на нарастваща загриженост относно намеренията на крайната десница спрямо имигрантите "ние казваме на всички онези, които често живеят и работят от десетилетия в Германия, които спазват нашите закони: Вие принадлежите на Германия".

Реформата означава, че никой няма да трябва да "отрича корените си", добави той./БГНЕС

Консервативната опозиция твърди, че Германия разхлабва изискванията за гражданство точно когато други страни затягат своите./БГНЕС