Германия за пръв път стъпи на световния връх в баскетбола

Германският национален отбор спечели световната титла по баскетбол. Селекцията на Гордън Хърбърт матира Сърбия с 83:77 във финала, игран в Манила.

Първото полувреме не предвещаваше подобен изход, тъй като двата отбора си поделиха по една част. Сърбия издържа, въпреки, че понесе тежък удар по-малко от три минути след началото, след като Огнен Добрич изкълчи глезен и напусна игрището, без дори да може да стъпва на десния си крак. Така тимът трябваше да се справя с ротация от 10 души, след като още в групите остана и без Бориша Симанич.

В хода на второто германците установиха контрол върху събитията на паркета, а тимът на Светослав Пешич все пак бе близо до това да направи късен обрат. Решаващият момент бе 48 секунди преди края на мача, когато гардът на Фенербахче Марко Гудурич пропусна стрелба от тройката и възможността да изравни резултата. В самия край на мача това направи и играчът на Партизан Алекса Аврамович.

Така Бундестима ликува с първа световна титла в историята си. Освен това германският тим остана перфектен по време на целия Мондиал, след като нито веднъж не допусна грешна стъпка и финишира с осем победи. От своя страна сърбите се поздравиха с второто си сребро на шампионат на планетата след този от 2014 година в Испания.

Денис Шрьодер бе неудържим с 28 точки, Франц Вагнер се отличи с 19, а Йоханес Фойтман реализира 12 и хвана 8 борби.

Алекса Аврамович вкар 21 за сърбите, като 16 от тях бяха в последните 10 минути. Богдан Богданович пък добави 17. /БГНЕС