Гешев за визитата на Кьовеши: Нямам от какво да се притеснявам

Нямам от какво да се притеснявам. Притесняваме само едно – постоянното нарушаване на принципа на върховенство на закона и принципа на разделението на властите от българските политици. Не виждам допирна точка между българската и европейската прокуратура.

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента преди днешното заседание на правната комисията, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът му идва в момент, в който европейският главен прокурор Лаура Кьовеши разговаря с Министерски съвет с министър-председателя Кирил Петков. Тя е в България по негова покана, а сред темите на разговор са приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа, както и взаимодействието между двете институции.

От думите на Иван Гешев стана ясно, че срещата му с Лаура Кьовеши ще се проведе в четвъртък.

По думите на Гешев, войната, която изпълнителната власт води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива от преди приемането ни в Европейския съюз. Това се вижда, независимо от некоректната статистика, която се води в МВР, каза още той. Според него щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя върши добре работата си.

Гешев обяви, че ще изпрати писмени покани към правосъдния министър Надежда Йорданова и към съпредседателят на ДБ Христо Иванов публично, пред медиите да обсъдят аргументите на страните относно законопроекта за закриването на специализираното правосъдие.

Той коментира, че закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа, която ще "катастрофира" делата срещу олигарсите в България и ще доведе до хаос в наказателното правораздаване. /БГНЕС