Готвят се нови избори в Пакистан след разпускане на парламента

Президентът на Пакистан нареди разпускането на парламента, с което отвори вратата за служебно правителство, което ще организира избори, в които най-популярният политик в страната Имран Хан е отстранен.

Откакто бившата международна звезда по крикет беше свален от власт през април миналата година, страната е в политическа криза. Кулминацията беше вкарването му в затвора за подкупи през уикенда след продължили месеци репресии срещу партията му.

В изявление от кабинета на президента Ариф Алви се казва, че той разпуска парламента по съвет на министър-председателя Шехбаз Шариф, който по-рано през деня предупреди: "Тази страна не може да напредне, докато не постигнем национално единство."

Новият временен министър-председател трябва да бъде обявен в рамките на три дни след разпускането на парламента, а изборите да се проведат в рамките на 90 дни - но отиващото си правителство вече предупреди, че те вероятно ще бъдат отложени за следващата година.

Невероятната коалиция между обикновено враждуващите пакистански династични партии, които се обединиха, за да изгонят Хан, не получи голяма обществена подкрепа, докато беше начело на петата по население страна в света.

Икономиката все още е в застой, въпреки новата помощ от Международния валутен фонд, с огромен външен дълг, растяща инфлация и широко разпространена безработица, причинена от заводите, които не работят, тъй като нямат чуждестранна валута за закупуване на суровини.

"Икономическите решения са неизменно трудни и често непопулярни, което изисква правителство с по-дълъг мандат, за да ги приложи ефективно", казва Ахмед Билал Мехбуб, председател на мозъчния тръст "Пакистански институт за законодателно развитие и прозрачност".

"Тези избори са от значение, защото ще доведат до петгодишен мандат на новото правителство, което в идеалния случай би трябвало да има право да взема важни решения, които са жизненоважни за икономическото възстановяване."

Дата на изборите под въпрос

В продължение на месеци се спекулираше, че изборите може да се забавят, докато властите се опитват да стабилизират страната. Страната е изправена пред наслагващи се кризи в областта на сигурността, икономиката и политиката.

През уикенда най-накрая бяха публикувани данните от последното преброяване на населението, проведено през май, а правителството твърди, че избирателната комисия се нуждае от време, за да преначертае границите на избирателните райони - болезнен въпрос за няколко политически партии.

Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Центъра "Уилсън", заяви пред АФП, че всяко забавяне може да даде време на основните коалиционни партньори - Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) и Пакистанската народна партия (PPP) - да измислят как да се справят с предизвикателството на партията на Хан "Пакистански техрик-е-инсаф" (PTI).

"Но в действителност отлагането на изборите може просто да разгневи още повече обществеността и да активизира опозицията, която вече страда от месеци на репресии", казва той.

Съединените щати заявиха, че наблюдават със загриженост перспективата за насилие по време на изборите.

"Очевидно сме загрижени за всякакви действия - особено за насилствени действия - които могат да допринесат за нестабилност в Пакистан или, честно казано, във всяка друга страна, с която споделяме общи интереси в борбата с тероризма", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Зад всички избори в Пакистан стоят военните, които са организирали поне три успешни преврата, откакто страната е създадена след разделянето на Индия през 1947 г.

Хан се радваше на истинска широка подкрепа, когато дойде на власт през 2018 г., но според анализатори това е станало само с благословията на могъщите пакистански генерали - с които според сведенията той е изпаднал в конфликт в месеците преди свалянето му.

По-късно той проведе рискована кампания на противопоставяне, обвинявайки военните в намеса в политиката и дори посочвайки офицер от разузнаването като лице, стоящо зад опита за убийство през ноември, при който Хан беше прострелян в крака.

Той оказа натиск върху правителството за провеждане на предсрочни избори, като организира масови митинги и изтегли депутатите си от парламента, но в крайна сметка ходът му се провали.

Репресии срещу Хан

Хан, срещу когото през последните месеци бяха заведени над 200 съдебни дела, заяви, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и целят да му попречат да участва в изборите.

Първият му арест и краткото му задържане през май предизвикаха няколкодневни протести, понякога изпълнени с насилие, като безпрецедентният гняв беше насочен към военните.

Те бяха посрещнати с ожесточени репресии, които смазаха уличната му сила.

Временното правителство, което се очаква да бъде съставено предимно от технократи, ще бъде изправено пред трудна задача.

"В крайна сметка най-голямото предизвикателство за временната администрация ще бъде да остане над партизанската борба и да не бъде въвлечена в политическите битки, които се водят между политиците и военните", каза Кугелман.

"В крайна сметка това е хиперпартиен и хиперполяризиран момент - не е лесно да се ориентира аполитичен служебен министър." /БГНЕС