Гръцкият газопреносен оператор DESFA планира водороден тръбопровод с България

Гръцкият газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA) иска да изгради водороден тръбопровод на стойност 1 милиард евро, който да свърже Гърция с България като част от бъдещ европейски югоизточен коридор, съобщиха от компанията, цитирана от "Катимерини".

Схемата, предложена съвместно с България, е преминала първоначална техническа оценка от Европейската комисия, което я прави допустима за включване в европейския списък с проекти от общ интерес, заяви ДЕСФА в презентация, публикувана в четвъртък.

Това поставя "Гърция, Испания и Италия на едно и също ниво по отношение на потенциала за бъдещата роля, която тези държави ще играят в осигуряването на инфраструктура за водород", заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.

От ДЕСФА подчертаха, че 540-километровият тръбопровод ще бъде част от европейски коридор, който ще използва големи количества налична слънчева и вятърна енергия, за да свърже регионите с висок потенциал за производство на водород с Централна Европа и Южна Германия, където до 2030 г. се очаква значително търсене.

След войната в Украйна и намаляването на руските газови доставки в Европа ролята на Гърция като транзитен маршрут за газ към България и други централноевропейски държави се засили. /БГНЕС