Йелън: Санкциите срещу Русия имат значителен ефект върху нейната икономика

Санкциите, наложени на Русия, имат "много значителен ефект", заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, като нарече инвазията в Украйна "стратегически провал" на Владимир Путин.

"Според мен досега нашите санкции имат много значителен отрицателен ефект върху Русия. Макар че по някои показатели руската икономика се справи по-добре, отколкото можеше да се очаква първоначално, сега Русия има значителен бюджетен дефицит", заяви Йелън преди срещата на Групата на 20-те в Индия. "Заради нашите санкции и нашия контрол върху износа е изключително трудно да се снабди с материалите, от които се нуждае, за да попълни боеприпасите си и да ремонтира например 9000 танка, които са били унищожени в резултат на войната", каза Йелън пред репортери в Бенгалуру.

"Виждаме, че това е довело до отлив на някои от най-квалифицираните учени и предприемачи в руската икономика, както и до отлив на чуждестранни инвестиции. Русия намалява авоарите си в своя държавен инвестиционен фонд, така че ценовият таван, който наложихме на руския петрол, очевидно значително намалява приходите на Русия", каза тя.

Йелън добави, че президентът Путин "си е мислил, че ще постигне победа на минимална цена“, но по думите на директора на ЦРУ (Уилям) Бърнс една година по-късно „войната на Путин се оказа стратегически провал за Кремъл".

Йелън заяви още, че световната икономика е "в по-добро положение" от прогнозираното преди няколко месеца след пандемията от Ковид и нахлуването на Русия.

"През есента мнозина се притесняваха от рязко икономическо забавяне в целия свят. Предизвикателствата, пред които сме изправени, са реални, и бъдещето винаги е несигурно, но перспективите се подобриха", заяви Йелън. /БГНЕС