Йелън: Замразените руски активи трябва да се използват за Украйна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън публично подкрепи идеята за ликвидиране на замразените активи на Руската централна банка в размер на около 300 млрд. долара и използването им за дългосрочно възстановяване на Украйна, предаде "Вашингтон пост".


"Необходимо и спешно е нашата коалиция да намери начин да освободи стойността на тези обездвижени активи, за да подкрепи продължаващата съпротива и дългосрочното възстановяване на Украйна", заяви Йелън в изказване в Сао Пауло, Бразилия на среща на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20.

"Вярвам, че има сериозни международноправни, икономически и морални аргументи за това да се продължи напред. Това ще бъде решителен отговор на безпрецедентната заплаха, която Русия представлява за глобалната стабилност", каза тя.

Съединените щати и техните съюзници замразиха стотици милиарди долари в руски чуждестранни активи в отговор на нахлуването на Москва в Украйна. Тези милиарди стоят неизползвани, тъй като войната продължава вече трета година, а длъжностни лица от много държави обсъждат законността на изпращането на парите в Украйна. Повече от две трети от обездвижените средства на руските централни банки се намират в ЕС.

Използването на активите в помощ на Украйна "ще покаже ясно, че Русия не може да спечели, като удължава войната, и ще я стимулира да седне на масата за преговори за справедлив мир с Украйна", заяви Йелън.

Идеята за използване на замразените активи на Русия напоследък набира сила, тъй като по-нататъшното финансиране на Украйна от съюзниците става все по-несигурно, а Конгресът на САЩ е в патова ситуация по отношение на предоставянето на по-голяма подкрепа. Но има и компромиси, тъй като превръщането на глобалните финанси в оръжие може да навреди на позицията на щатския долар като доминираща световна валута.

Йелън заяви, че е "изключително малко вероятно" използването на замразените средства да навреди на позицията на долара в световната икономика, "особено като се има предвид уникалността на ситуацията, в която Русия нагло нарушава международните норми. Реално погледнато, няма алтернативи на долара, еврото и йената", каза Йелън.

По-рано този месец Европейският съюз прие закон за заделяне на извънредни печалби, генерирани от замразените активи на руската централна банка. Йелън нарече това "действие, което напълно одобрявам". /БГНЕС