Йоханис: Нападенията на Русия над дунавски пристанища са военни престъпления

Румънският президент Клаус Йоханис осъжда нападенията, извършени от Русия срещу пристанища по река Дунав, като заявява, че тази ситуация е "неприемлива, съобщи „Политико“.


Клаус Йоханис определи нападенията като "военни престъпления" и посочи, че тези атаки срещу зърнени складове са засегнали "капацитета на Украйна да транспортира хранителни продукти до нуждаещите се по света".

Министърът на общините, регионите и развитието на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков съобщи, че Русия е атакувала пристанища, свързани с река Дунав, през изминалата нощ.

Споделяйки снимки на атакуваните пристанища, Кубраков заяви: "Снощи Русия атакува тези пристанища с ирански безпилотни апарати. Тези пристанища се превърнаха в основата на световната продоволствена сигурност днес. Руснаците атакуваха складове и силози за зърно, като нанесоха щети на около 40 000 тона зърно, очаквано от африканските държави, Китай и Израел."

За да смекчат въздействието на руско-украинската война върху световните цени на храните, ООН, Русия, Турция и Украйна подписаха Споразумението за Черноморски зърнен коридор на церемония, проведена в Истанбул на 22 юли 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 17 юли по отношение на изтеклата валидност на споразумението: "Споразумението за зърнения коридор по същество е прекратено, то е спряно. Веднага щом бъдат изпълнени съответните условия, Русия незабавно ще се върне към споразумението за зърнения коридор. Частта от споразумението, отнасяща се до Русия, не е изпълнена." /БГНЕС