Ирански военен кораб навлезе в Червено море

Иранският военен кораб Alborz навлезе в Червено море през стратегическия проток Баб ал Мандеб.

"Разрушителят Alborz навлезе в Червено море... като премина през Баб ал Мандеб, воден път в южния край на Червено море, свързващ се с Аденския залив в Индийския океан", предаде държавната агенция Тасним.

Военноморският флот на Иран оперира в района "за осигуряване на морски пътища, отблъскване на пирати, наред с други цели от 2009 г.", се казва в съобщението.

В началото на декември Съединените щати създадоха многонационална военноморска оперативна група за Червено море след вълна от ракетни и безпилотни атаки от йеменските бунтовници хути, свързани с Иран, срещу търговски кораби, което накара корабните компании да спрат преминаването през района.

Хутите казват, че атаките са били в знак на солидарност с палестинците в опустошената от войната Ивица Газа, където Израел се бори с бойците на Хамас.

Според Международната камара по корабоплаване 12% от световната търговия минава през Червено море, което осигурява пряк път покрай Африка през Суецкия канал.

На 31 декември хеликоптери на ВМС на САЩ стреляха по група хути, опитващи се да се качат на товарен кораб край Йемен, като бунтовниците съобщиха за 10 убити или изчезнали бойци.

Регионалното напрежение нарасна след началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза, че Великобритания е "готова да предприеме преки действия" срещу хутите, "за да възпре заплахите за свободата на корабоплаването в Червено море".

Британският външен министър Дейвид Камерън разговаря по-рано с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян за напрежението в Червено море.

„Изясних, че Иран споделя отговорността за предотвратяването на тези атаки“, каза той в социалните медии, отбелязвайки „дългогодишната подкрепа“ на Техеран за хутите.

Абдолахян разкритикува "двойните стандарти" на някои западни страни, според изявление на иранското външно министерство, заявявайки, че "не може да се позволи на израелския режим да подпали региона" с войната в Газа.

По-рано Съединените щати обвиниха Иран, че е "дълбоко замесен" в атаките на хутите.

Иран отхвърли подобни обвинения, заявявайки, че бунтовниците хути са действали сами.

През 2021 г. Alborz отблъсна пиратска атака срещу два петролни танкера в Аденския залив.

А през 2015 г. това беше един от двата ирански военни кораба, изпратени до пролива, "за да осигурят безопасността на търговските кораби", което по онова време се разглеждаше като знак за напрежение със Саудитска Арабия. /БГНЕС