Италианското правителство ще приеме проект за ограничаване на миграцията

Проектопостановление показва, че за плана на италианското правителство за засилване на сътрудничеството в областта на енергетиката с африканските страни и за ограничаване на масовата нелегална миграция ще отговаря управленска структура, включваща политици и контролирани от държавата фирми, съобщи „TVP World”.

Проектът, който е водещо предложение на министър-председателя Джорджа Мелони, е кръстен на Енрико Матей, основател на контролираната от държавата голяма компания за нефт и газ Eni, но ще положи основите на сътрудничество и извън областта на енергетиката.

Съгласно проектопостановлението, което се очаква да бъде одобрено от кабинета на 3 ноември, Италия ще помага на африканските държави в области като образование, износ, инфраструктура, здравеопазване и устойчива експлоатация на природните ресурси.

Преди това италианския премиер заяви, че проектът ще има за цел да превърне Италия в основен енергиен хъб, който да разпределя газ от Северна Африка и Средиземноморието към останалата част на Европа, и да се справи с основните икономически причини за масовата миграция от Африка.

"Планът "Матей" насърчава участието на африканските държави в идентифицирането, определянето и изпълнението на интервенциите на плана", се казва в проекта.

Някога силно зависима от руския газ, Италия успя да намали тази зависимост след нахлуването на Русия в Украйна и сега внася горивото предимно от Северна Африка чрез няколко доставчика, включително Eni, която ще играе ключова роля в подпомагането на Италия при изпълнението на плана "Матей", заявиха правителствени служители.

Миграцията тежи на дясното правителство в Италия. Пристигащите с лодки мигранти са се увеличили тази година, като близо 144 600 души са слезли на брега срещу около 86 400 души за същия период на 2022 г., което сериозно подкопава предизборното обещание за блокиране на разтоварването.

В проекта се казва, че планът "Матей" ще продължи четири години и предвижда диференцирани стратегии за отделни райони на африканския континент.

Министър-председателят Мелони ще наблюдава администрацията, отговаряща за проекта, но ще бъдат извикани и представители на държавния кредитор Cassa Depositi e Prestiti (CDP) и държавната кредитна агенция SACE.

Италия, която през 2024 г. ще поеме председателството на Групата на седемте държави (Г-7), обеща да превърне Африка в централна тема, докато е начело.

През юли тя беше домакин на конференция със средиземноморски и близкоизточни държави за обсъждане на партньорства. Друга среща на върха с африканските държави трябваше да се проведе през ноември, но правителството я отложи след избухването на войната между Израел и „Хамас“./БГНЕС