Южна Корея и САЩ актуализираха споразумението за възпиране на Северна Корея

Ръководителите на отбраната на САЩ и Южна Корея актуализираха ключово военно споразумение срещу разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея за първи път от десетилетие, като приветстваха техния "по-силен от всякога" съюз.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е в Сеул за годишна среща по сигурността с южнокорейския си колега Шин Уон-сик, докато съюзниците засилват сътрудничеството си в отбраната пред лицето на нарастващите ракетни и ядрени заплахи от Пхенян.

На Консултативната среща по сигурността началниците на отбраната преразгледаха Стратегията за специално възпиране (ССВ), споразумение за съвместни стратегии за възпиране и противодействие на ядрените оръжия и други оръжия на Северна Корея, според съвместно изявление.

Ревизиите означават, че сделката ще позволи на съюзниците по-ефективно да „възпират и да реагират на напредващите ядрени и други оръжия за масово унищожение и неядрени способности на КНДР със стратегически въздействия“, се казва в съобщението.

Документът първоначално е приет през 2013 г. Съюзниците работиха за неговото актуализиране, за да отразява по-добре бързо новата международна обстановка.

Тази година Сеул и Вашингтон организираха съвместни военни учения, включващи модерни стелт реактивни самолети и стратегически активи на САЩ.

Американска ядрена подводница посети южнокорейско пристанище през юли – първото от четири десетилетия – докато американски тежък бомбардировач B-52 кацна на Корейския полуостров „за първи път този век“, отбеляза Остин по време на съвместна пресконференция след срещата.

„Горд съм да кажа, че нашият съюз е по-силен от всякога“, заяви той.

Въпреки многото конфликти по света, министърът на отбраната на Сеул Шин Уон-сик подчерта, че Сеул и Вашингтон поддържат „най-мощния съюз в историята и света“.

„Ако Северна Корея провокира война, режимът на Ким Чен Ун ще бъде елиминиран и това, което ще бъде постигнато, ще бъде обединение, основано на либералния демократичен ред, воден от Република Корея“, добави той.

Висшите служители се съгласиха да работят в тясно сътрудничество за „разширяване на мащаба и видовете полеви учения“ в съответствие с комбинираните обучения през следващата година.

Предвид нарастващия ядрен и ракетен потенциал на КНДР и институционализирането на нейната политика по отношение на ядрените сили, Вашингтон и Сеул ще проведат учение, в което потенциален ядрен удар от страна на Северна Корея ще бъде взет предвид. /БГНЕС