Изборът пред Байдън: Да остави петролът от Иран да тече или да гледа как цените скачат

Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от Флорида, подписаха във вторник писмо, в което призовават Байдън да се присъедини към другите страни от Г-7 и да наложи "още по-строги санкции" срещу Иран.

Към призивите за ограничения се присъединиха и някои демократи. "Сега е моментът да застанем на страната на Израел, като отслабим способността на Иран да финансира тероризма по целия свят", пише републиканецът Джаред Московиц, който е съавтор на закон, целящ да се спре иранския износ. "Без петрол те нямат пари", каза сенатор Линдзи Греъм за иранците. "Без пари тероризмът губи най-големия си благодетел".

Нападението на "Хамас" срещу Израел засилва натиска върху президента Джо Байдън да ограничи износа на ирански петрол - дори с риск да предизвика политически вреден скок на световните цени на петрола.

Износът на суров петрол от Иран нарасна по времето на Байдън въпреки санкциите на САЩ, целящи да накажат Техеран за ядрените му амбиции, военната агресия и подкрепата за тероризма. Сега насилието от миналия уикенд от страна на свързаната с Иран палестинска групировка подклажда нови призиви към САЩ да прекъснат този поток от приходи, което републиканските законодатели окачествиха като неудачен опит за "умиротворяване".

Иранският въпрос има взривоопасни политически последици за 2024 г., тъй като създава рязко разделение между Байдън и бившия президент Доналд Тръмп. Износът на петрол също така се превърна в доказателство Б в оплакванията на ПП за поведението на Байдън по отношение на Иран след насилието в Израел този уикенд.

Белият дом настоява, че все още прилага икономическите санкции. "Наложихме санкции на Иран заради подкрепата за "Хамас" и други терористични организации. Това ще продължи - повярвайте ми", заяви високопоставен служител на администрацията, на когото бе предоставена анонимност, за да говори пред репортери след нападението.

Според енергийни анализатори обаче износът на Иран се е увеличил четири- до пет пъти от 2020 г. насам, като най-големият му купувач е Китай. Това увеличение се случва във време, в което Байдън се стреми да намали напрежението с Иран, включително като се опитва да съживи споразумението от времето на Обама, предназначено да ограничи иранската програма за ядрени оръжия.

Благодарение на продажбите на петрол иранците "печелят милиарди долари", заяви бившият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти пред репортери в понеделник в Капитолия. "Те използват това богатство, за да финансират тероризма."

"Вижте какво направи администрацията на Байдън, за да помогне на този ислямски терористичен режим в Иран - като спря да прилага санкциите, като отмени ограниченията, като позволи на иранския петрол да се увеличи с 650% през последните няколко години", заяви бившият директор на националното разузнаване на Тръмп Джон Ратклиф по Fox News миналия уикенд.

Някои републиканци заявиха, че Байдън трябва да отиде отвъд санкциите. Сенаторът Линдзи Греъм например призова САЩ и Израел да "ударят иранската петролна икономика" като ответна мярка за нападението на "Хамас".

"Призовавам администрацията на Байдън и израелците съвместно да изработят план за унищожаване на иранската петролна инфраструктура", заяви Греъм в интервю за телевизионна станция в Южна Каролина. "Без петрол те нямат пари. Без пари тероризмът губи най-големия си благодетел".

Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от Флорида, подписаха във вторник писмо, в което призовават Байдън да се присъедини към другите страни от Г-7 и да наложи "строги санкции" срещу Иран.

Към призивите за репресии се присъединиха и някои демократи. "Сега е моментът да застанем на страната на Израел, като отслабим способността на Иран да финансира тероризма по целия свят", пише републиканецът Джаред Московиц, който е съавтор на закон, целящ да се спре иранския петролен износ.

Белият дом не отговори веднага на исканията за коментар по тези предложения. Но министърът на финансите Джанет Йелън заяви в сряда в Маракеш, Мароко, че "не бих изключила нищо от дневния ред по отношение на възможни бъдещи действия" срещу Иран.

Както и да бъде направено, премахването на милионите барели дневно на Иран ще има значително въздействие върху световния петролен пазар, въпреки че нито един от иранските петролни продукти не отива в Съединените щати. Миналата година Иран беше осмият по големина производител на петрол в света, като произвеждаше около 3% от световното предлагане - доста под САЩ и Саудитска Арабия, но точно преди Бразилия и Кувейт.

Поради тази причина компанията за финансови услуги "Macquarie Group" заяви в бележка до клиентите си в понеделник, че не очаква Байдън да затегне ограниченията върху доставките на ирански петрол.

"По наша оценка политическият подход на администрацията на Байдън е да ограничи прекъсванията на доставките на петрол, независимо от ситуацията", пишат анализаторите на фирмата. "Като се има предвид, че политическите цели не бяха насочени към руските петролни потоци дори в разгара на руско-украинския конфликт, не очакваме и иранският петролен износ да бъде ограничен".

Някои законодатели твърдят, че опасенията за повишаването на цените на горивата не бива да възпират САЩ да предприемат мерки.

"Трудно бихме могли да предложим размер на санкциите за Иран, който не бих подкрепил", заяви в интервю републиканецът Брайън Маст.

Председателят на Камарата на представителите по природни ресурси Брус Уестърман даде отговор за това как да се спре евентуалното покачване на цените: "Трябва да сондираме повече тук, в САЩ", каза той пред "Политико".

Администрацията на Байдън заяви, че контактите ѝ с Иран имат за цел да отстранят щетите, които Тръмп нанесе на многонационалното споразумение от 2015 г., целящо да ограничи възможността на Техеран да произвежда ядрени оръжия.

Тръмп анулира ядреното споразумение от времето на Обама през 2018 г. - наричайки сделката "разлагаща се и гнила", въпреки че администрацията му беше удостоверила, че Иран я спазва - и наложи нови икономически санкции срещу страната година по-късно. Тези санкции доведоха до намаляване на износа на ирански петрол до около 400 000 барела на ден през 2020 г., съобщи The Wall Street Journal миналия месец. (През тази година търсенето на петрол също беше понижено заради пандемията).

По времето, когато засили икономическите наказания срещу Техеран, Тръмп отхвърли всякакви опасения, че спирането на петролния поток на Иран ще доведе до поскъпване на бензина за американските шофьори. "Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК ще компенсират повече от разликата в петролните потоци при сегашните ни пълни санкции върху иранския петрол", написа тогавашният президент в Twitter (сега X) през 2019 г.

Оттогава продажбите на Иран са се увеличили до около 2 милиона барела дневно.

Миналия месец държавната корабна компания на страната, National Iranian Tanker Co., заяви пред WSJ, че санкциите не са създали пречки за доставките на петрол за Китай. "Нищо не ги е засегнало", цитира вестникът неназован ръководител на компанията.

Републиканците не са единствените, които призовават за по-строго прилагане на санкциите. Сенатори Марко Рубио и Маги Хасан готвят двупартиен законопроект, който ще наказва всеки, който подпомага износа на ирански петрол, а Московиц и републиканецът Майк Лоулър подкрепят съпътстващ законопроект в Камарата на представителите.

Американско-израелският комитет по обществените въпроси призова поддръжниците си миналата седмица - преди атаката на "Хамас" - да окажат натиск върху законодателите да предприемат действия. "Призовете Конгреса да прекъсне паричните потоци към иранския режим", заяви AIPAC в публикация на страницата в платформата X./БГНЕС

-----------------------------------------------------------------

Мануел Кинонес, Боб Кинг, „Политико“