Избраното по новите правила служебно правителство на Главчев встъпи в длъжност

Кабинетът "Главчев" официално встъпи в длъжност и служебните министри заеха креслата си, предаде репортер на БГНЕС.

Съгласно новите правила в Конституцията президентът Румен Радев трябваше да избира кой да застане начело на Министерски съвет след подбран списък от кандидати. Той избра досегашният шеф на Сметната палата Димитър Главчев и като служебен премиер от него бе посочен и състав на кабинета.

Кабинетът ще управлява страната в следващите няколко месеца и ще подготви изборите 2 в 1- европейски и предсрочни национални, на 9 юни. На своите постове остават четирима от досегашните министри - на вътрешните работи, транспорта, образованието и на земеделието.

Президентът Румен Радев заяви, че с назначаването на служебния кабинет е сложен краят на кабинета "Денков", който за него е „един провален политически експеримент“. Радев се разграничи от служебния кабинет уточнявайки, че отговорността е на новия премиер Димитър Главчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че в служебното правителство доминира старият кабинет "Денков-Габриел" със знакови министри като този на транспорта Георги Гвоздейков и земеделието Кирил Вътев, които са назначени от „Продължаваме промяната“. Той отрече да има влияние върху Главчев, защото „ако е на негово място не би оставил за външен министър Стефан Димитров“.

ПП-ДБ се обявиха против вътрешния министър Калин Стоянов, който според тях ще допусне купен вот на изборите. „Пеевски и Борисов си подредиха кабинет с Калин Стоянов, който най-вероятно да покрива злоупотреби и купен вот на изборите“, смята съпредседателят на формацията Кирил Петков.

Отговор последва и от страна на лидера на ДПС Делян Пеевски, който обвини ПП-ДБ и припомни скандала с главния секретар на МВР Живко Коцев. „Планини от кеш. Да видяхте някой от ДПС, някой от ГЕРБ. Целият елит на ПП-ДБ е на тези снимки с главния секретар на МВР и с контрабандисти. Да говори Петков за мутренски времена, след като това се е случило под ръководството на техния финансов министър, техния шеф на МВР Бойко Рашков, е нечувано“, смята Пеевски.

От опозицията БСП и „Възраждане“ пък изразиха недоверие в новите служебни министри, като лидерът на левицата уточни, че това е политически зависим кабинет от ГЕРБ.

На фона на острите реплики, новите служебни министри заеха официално креслата си в ресорните министерства, където ключовата дума бе „приемственост“.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова, която пое властта от Асен Василев, заяви, че план-сметката за изборите е готова - около 100 млн., а нейни приоритети остават Еврозоната, ОИСР и пълноправен Шенген. Тя увери и, че пенсионерите ще получат 75 лв. великденска добавка.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов се обяви за приемственост, надграждане и ускоряване на подкрепата за Украйна.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова обеща, че ще направи всичко възможно да осигури плавен преход и спокойствие в министерството.

Атанас Запрянов и Тодор Тагарев.

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов заяви, че заложените приоритети на предходния министър Богданов са и негови. „Аз се познавам с господин Богданов и ще направим хубав приемо-предавателен процес“, каза Николов, а досегашният министър Богдан Богданов коментира, че ще запознае наследника си със свършеното и с това, което предстои.

Новият министър на външните работи Стефан Димитров благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати във външнополитически план и подчерта единния подход при реализирането на целите и приоритетите на МВнР.

Найден Тодоров и Кръстю Кръстев.

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обеща, че няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли и, че финансовата стабилност на системата на Националния осигурителен институт (НОИ), която разпределя около 24 млрд. лв., не може да бъде застрашена от изплащането на великденските добавки.

Новият министър на здравеопазването д-р Галя Кондева пък заяви, че ще търси баланс, като в работата си ще поставя на първо място грижата за хората.

Служебният министър на културата Найден Тодоров, който е заемал поста и преди, обеща културата да върви напред, каквото и да става.

Георги Глушков и Димитър Илиев.

Росен Карадимов заяви, че ще надгражда до момента направеното в министерството на иновациите и растежа, а новият министър на околната среда и водите Петър Димитров припомни, че с предшественика му Юлиян Попов работят от първия ден заедно, направили са много неща за околната среда и те ще продължат.

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, който прие ръководството на министерството от своя предшественик Александър Йоловски, пое ангажимент за възстановяване на доверието сред избирателите в изборния процес при машинното гласуване. "Гарантирам, че ще организирам най-прозрачното удостоверяване на машините за предстоящите европейски и парламентарни избори", каза Мундов.

Новият министър на туризма Евтим Милошев обеща да продължи започнатото, а служебният министър на спорта Георги Глушков изрази очакване най-вече за спокойствие преди Олимпийските игри. /БГНЕС