Израелски лекар лекува безкръвно у нас венозни заболявания

Световноизвестният израелски лекар д-р Яир Галили прилага ултразвуково контролирана склеротерапия при лечението на тежки венозни заболявания и техните усложнения. Методът е безкръвен, безрисков и безболезнен и към момента се прилага само от д-р Галили у нас, който през два месеца приема пациенти в МЦ „Епика“. Към момента през лечението му са преминали над 10 000 пациента, между които не са само българи, предаде репортер на БГНЕС.

„Много жени и много мъже страдат от венозна недостатъчност. Повечето болници извършват отворени операции, които са под анестезия, с много прорези и дълъг възстановителен период – 2-4 седмици и не чак толкова добър резултат. Този метод както видяхте е минимално инвазивен, няколко секунди трае самата процедура, пациентите нямат нужда от анестезия“, коментира той.

Д-р Галили добави, че магията се базира на много опит и на използването на свръх модерен ултразвук и базирано на много добри медицински принципи.

Той обясни, че с този метод в неработещата вена се инжектира склерозант, който впоследствие води до изчезването на вената.

„Намирам точното място откъдето тръгва венозният проблем. Когато пациентът легне използвам ултразвукът, за да локализирам този проблем, който съм видял при диагностиката и за няколко секунди инжектирам на 2 или три места по хода на вената вещество, което стяга и слепва вената и я кара постепенно да изчезне“, посочи израелският съдов специалист и добави, че пациентът може да види резултатът още в същия ден, като неприятните образования и подувания изчезват.

Д-р Галили посочи, че това лечение е подходящо за повечето от венозните проблеми, които са от вътрешната венозна система. От думите му стана ясно, че всеки сезон е подходящ за прилагането на метода.

Той коментира, че доста често други лекари считат проблеми, като язви, кожни образувания или наподобяващи екзема за кожни или дължащи се на диабет, а те са венозни. Д-р Галили каза още, че в такива случаи не препоръчва оперативна намеса и подчерта, че лекарите трябва да търсят откъде тръгва проблемът, а не да третират само болното място.

По думите му след прилагането на ултразвуково контролирана склеротерапия не се решава само проблемът с неработещите вени, но външно краката придобиват хубав естетичен вид. /БГНЕС