Израелският парламент отхвърли едностранното признаване на палестинската държава

Парламентът на Израел подкрепи с огромно мнозинство предложение на премиера Бенямин Нетаняху срещу всяко едностранно признаване на палестинска държава.

Гласуването дойде дни след като в. „Вашингтон пост“ съобщи, че администрацията на американския президент Джо Байдън и малка група арабски държави разработват цялостен план за дългосрочен мир между Израел и палестинците. Той включва твърд график за създаването на палестинска държава.

Парламентът на Израел подкрепи предложението на Нетаняху, като 99 от 120 депутати гласуваха за него. „Това забележително гласуване подчертава нашата колективна решимост“, написа Нетаняху в социалната медийна платформа X. Той каза, че вотът е "мощно послание" към международната общност. Предложението, гласувано в парламента, гласи, че всяко споразумение ще е възможно "единствено чрез преки преговори между страните и без никакви предварителни условия". „Израел ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. „Подобна декларация след клането от 7 октомври би осигурила огромна награда за безпрецедентен тероризъм и би предотвратила евентуално бъдещо мирно споразумение“, се казва в него.

„Вашингтон пост“ съобщи, че планът ще започне с прекратяване на огъня, „което се очаква да продължи най-малко шест седмици“, като официални лица се надяват, че може да бъде постигнато споразумение преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан около 10 март. Споразумението ще включва пауза в боевете, освобождаване на заложници, държани от Хамас в Газа след атаката на 7 октомври, и график за евентуалното създаване на палестинска държава. Атаката от 7 октомври, при която бойци на Хамас нахлуха през Газа в Израел, доведе до смъртта на около 1160 души, предимно цивилни, според данни на AFP, базирани на официални израелски данни. Оттогава ответната военна офанзива на Израел в Газа е убила най-малко 29 313 души, предимно жени и деца, според здравното министерство на територията, управлявана от Хамас. /БГНЕС, АФП