Камерън: Оръжията за Украйна ще помогнат за постигането на мир, а не за ескалация на войната

Предоставянето на Украйна на оръжията, от които се нуждае, за да се защитава срещу Русия, няма да доведе до ескалация на войната, а ще помогне за установяването на мир, заяви Дейвид Камерън. Външният министър на Обединеното кралство говори по време на пътуване до Берлин, по-малко от седмица след изтичането на строго секретна военна информация, която разкри вътрешното напрежение относно подкрепата на Германия за Киев.

Германия е подложена на нарастващ международен натиск да предостави ракети "Таурус" на Украйна, въпреки нежеланието на правителството на Олаф Шолц.

В очевидно насърчителни думи към Берлин външният министър на Обединеното кралство заяви: "Разбира се, съществува въпросът какво можем да направим по отношение на ракетите със среден и дълъг обсег на действие и аз просто искам да подчертая, че това е суверенно решение за всяка страна. Но по отношение на това, което Великобритания е направила, знам, че това, което сме дали на украинците, им е помогнало да се противопоставят на това ужасяващо нашествие и да дадат отпор на руската агресия".

Срещата се проведе в деликатен момент за Берлин, малко след като контролираните от Кремъл медии в Русия публикуваха прихванат разговор между висши германски военни служители за Украйна. По време на разговора генералите са обсъждали участието на Великобритания в Украйна, както и логистиката за разполагане на произвежданите в Германия ракети "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е отказвал искания да разреши използването на ракетите в Украйна, тъй като според него това би означавало разполагането на германски войски на украинска територия. В Германия също така има опасения, че обхватът на ракетите от 500 км. означава, че те могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по континентална Русия, което би довело до ескалация на конфликта и до превръщането на Германия в участник във войната.

На 7 март Камерън се появи заедно с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок в четвъртък. Нито един от двамата не засегна пряко прихванатия разговор. На въпроса за него Камерън отговори: "Не искам да влизам в някакъв руски разказ за разделението между съюзниците. Това, което виждам, е невероятно единство между съюзниците, невероятно единство в НАТО".

Нежеланието на Камерън да се ангажира пряко с изтичането на информация беше в противоречие с бившия министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от "Таймс", който заяви, че това е доказателство, че Германия "не е нито сигурна, нито надеждна".

Признавайки "огромния обем", който Германия е направила като втория по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ, Камерън заяви в присъствието на Бербок: "И двамата знаем, че трябва да попитаме себе си и всички наши съюзници: "Какво още можем да направим? Какви още боеприпаси можем да предоставим, в какво допълнително производство можем да инвестираме, какви оръжия имаме, които могат да помогнат на украинците в тази борба?"/БГНЕС