Кехлибарът-минерал допринасящ за здраве, естетика и уют

„Много често бъркат кехлибара със смола. Той е бил смола преди над 40 млн. години. Започва се и спор дали той е камък. Кехлибарът всъщност е минерал с органичен произход от Балтийско дърво“. Това заяви за БГНЕС Васил Вълчанов, който се занимава с кехлибар от 33 години.

Той разказа, че кехлибарът е известен с това, че много добре благоприятства при болести свързани с щитовидната жлеза. „Факт е, че от традиционната медицина лекари го препоръчват, това означава, че наистина има ефективно въздействие, когато хората го носят, но засега наблюденията остават емпирични“, уточни експертът.

Васил Вълчанов коментира, че кехлибарът се използва най-вече в бижутерията. „Само когато го погледнете, той грее. Когато човек дори не е в настроение щом го види чувството се променя. Освен това е много лек и дори по-големи бижута, които изглеждат тежки, то в действителност не са“, обясни бижутерът.

Той коментира, че кехлибарът се използва и под формата на сувенири за дома, който също заблестява щом минералът прекрачи прага на домашния уют. „Който харесва кехлибарът го и цени“, добави бижутерът, занимаващ се с кехлибар от 33 години, Васил Вълчанов.

Най-големите находища на кехлибар са разположени в района на Балтийско море, в днешната Калининградска област. Отделни находища има и на остров Сицилия, Румъния и Мианмар.

За да бъде определен за кехлибар, възрастта му трябва да бъде поне на 1 милион години, но може да достигне и до 120 милиона години. /БГНЕС