Хърватия потвърди за незаконно депортиране на бежанци

След медийни публикации и първите разследвания за нелегално принудително депортиране на търсещи убежище от Хърватия, властите в Загреб признаха за съществуването на подобна практика. Началникът на хърватската полиция Никола Милина съобщи, че на разпространените в интернет видеозаписи на нелегална депортация са заснети служители на полицейските специални сили.

Трима от тях са идентифицирани и са отстранени от служба.

„В наш интерес е да се проведе пълно разследване на инцидента“, заяви Милина.

По-рано бе публикувано журналистическо разследване на германския седмичник „Der Spiegel“, на обществената телевизия ARD и на други европейски медии. Според журналистите, хърватски и гръцки сили на специалните части по границите на двете държави връщат незаконно нелегалните мигранти в съседните страни и пречат на тяхното влизане. На получените видеозаписи се виждат хора с маски, които с палки отблъскват опитващите се да пресекат границата бежанци.

На 7 октомври премиерът на Хърватия Андрей Пленкович нареди да започне разследване след настоятелно искане от страна на ЕС.

Властите в Гърция, от своя страна, отхвърлят категорично обвиненията. „Всякакви претенции“ ще бъдат проучени от гръцкото правосъдие, заяви на 8 октомври министърът по миграцията и убежището Нотис Митаракис по време на срещата на вътрешните министри на ЕС в Люксембург.

Хърватия и Гърция са разположени на така наречения „балкански маршрут“, по който се придвижват мигранти от Близкия Изток, Азия и Африка към Западна Европа. В Хърватия те влизат най-често от Босна и Херцеговина, а в Гърция – през море или през Турция. /БГНЕС, Дойче веле

Загреб / Хърватия