Хакан Фидан на балканска обиколка, идва и в България

Турският министър на външните работи Хакан Фидан започва четири дневна обиколка на Балканите.

Диполмат №1 на Анкара ще посети Албания, България и Румъния. От турското министерство на външните работи съобщиха, че по време на разговорите с колегите си Хакан Фидан ще обсъди "двустранните отношения, текущите регионални и глобални въпроси". По време на обиколката Фидан ще се срещне с турски бизнесмени и представители на турските общности в тези страни.

"Балканите като цяло са приоритет за Турция не само от политическа, икономическа и географска гледна точка, но и поради историческите, културните и човешките връзки с региона. През последните години регионът на Балканите се превърна в привлекателен пазар за турските инвеститори със своята квалифицирана работна сила, благоприятна за бизнеса инвестиционна среда и данъчни и финансови стимули", се казва в информацията на в. "Сабах" за обиколката на турския дипломат.

Изданието припомня, че неотдавна "Турция, България и Румъния са постигнали споразумение за прочистване на Черно море от плаващи мини". Трите държави създадоха работна група, която има за цел да намали рисковете при корабоплаването, тъй като конфликтът между Русия и Украйна застрашава техните териториални води.

Руският флот минира черноморското крайбрежие на Украйна в началото на войната. Някои от мините оттогава са се потопили във водите на трите страни, застрашавайки корабоплаването и усложнява усилията на Украйна да пробие руската морска блокада. Инициативата, която ще има ротационен команден състав, вероятно ще започне да действа през месец май. /БГНЕС