Хамас: Израелска бомбардировка уби 7 от заложниците в Газа

Още 7 заложници, заловени по време на безпрецедентната атака срещу Южен Израел на 7 октомври, са загинали заради израелските военни операции в Газа, заяви Хамас, предаде АФП.

"След проучване и проверка през последните седмици потвърдихме мъченическата смърт на редица наши муджахидини (участници в мюсюлмански въоръжени формирования) и убийството на 7 вражески заложници в Ивицата Газа в резултат на ционистката (израелска) бомбардировка", съобщи говорител на военното ѝ крило - бригадите "Езедин ал Касам".

Хамас залови около 250 израелци и чужденци по време на нападението на 7 октомври срещу Южен Израел, в резултат на което загинаха около 1160 души.

Около 130 души все още се намират в плен.

Преди съобщението, броят им включваше 31 души, които според Израел се смятат за мъртви, сред които шестима войници.

Според Хамас броят на заложниците, убити в резултат на израелските военни операции, "може да е надхвърлил" 70.

Причината за това разминаване не е ясна.

По време на едноседмичното примирие през ноември бяха освободени общо 105 заложници, сред които и израелци, в замяна на палестинци, държани в израелски затвори.

Посредниците от Египет, Катар и САЩ се опитват да подпомогнат ново примирие в Газа, където по данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия кампанията на Израел за ликвидиране на Хамас е отнела живота на най-малко 30 228 души, предимно жени и деца.

По време на телефонните разговори лидерите на трите страни са изложили как би могло да изглежда споразумението за прекратяване на огъня, съобщи Белият дом.

"Лидерите подчертаха, че освобождаването на заложниците ще доведе до незабавно и трайно прекратяване на огъня в Газа за период от най-малко 6 седмици", заяви Белият дом.

"Те обмениха мнения за това как такъв продължителен период на спокойствие може да се превърне в нещо по-трайно", добави той. /БГНЕС