Херцог отбеляза 75 години от независимостта на Израел в сената на САЩ

Президентът на Израел Исак Херцог отбеляза 75 години от независимостта на Израел в обръщение към Конгреса на САЩ, в което се отпразнува приятелството на страната с Вашингтон, но предупреди да не се отправят критики към правителството, стигащи до антисемитизъм, съобщи "Си Ен Ен".


Забележките на Херцог дойдоха на фона на спор в Камарата на представителите относно политиката на администрацията на израелския премиер Бенямин Натаняху, която подчерта пукнатините в подкрепата на Демократическата партия за близкоизточния съюзник.


„Не пренебрегвам критиките сред приятелите, включително някои, изразени от уважавани членове на тази Камара. Уважавам критиките, особено от приятели, въпреки че човек не винаги трябва да ги приема“, каза той на съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената на САЩ , спечелвайки бурни аплодисменти.

„Но критиката към Израел не трябва да преминава границата и да отрича правото на съществуване на държавата Израел. Поставянето под въпрос правото на самоопределение на еврейския народ не е легитимна дипломация, това е антисемитизъм.“

Херцог има до голяма степен церемониална роля и е далеч по-умерен от Нетаняху, но въпреки това партията на президента на САЩ Джо Байдън беше разтърсена от вътрешни борби около посещението.

Шепа демократи в Конгреса са отдавнашни критици на консервативното израелско правителство, обвинявайки го, че лишава палестинците от избирателни права, и бойкотираха речта.

Девет демократи гласуваха против резолюция в подкрепа на Израел, внесена на 18 юли от висшия републиканец Кевин Маккарти, единственият председател на Камарата на представителите на САЩ от 25 години, който говори пред парламента на страната, Кнесета, припомня БГНЕС.

Резолюцията беше замислена като упрек на демократа Прамила Джаяпал, първият палестинско-американски представител на САЩ, който предизвика гневна реакция от собствената си партия през уикенда, като нарече Израел „расистка държава“.


Тя оттегли изявлението си под силен натиск от страна на колеги от Демократическата партия и се извини, като каза, че не вярва, че „идеята за Израел като нация е расистка“.

Херцог, който говори за това, че е живял в Ню Йорк през 70-те години на миналия век, възхвали отношенията на страната си с „най-големия ни партньор и приятел“, като изразява благодарност за „ангажимента на САЩ към сигурността на Израел“.

"Първите 75 години на Израел бяха вкоренени в древна мечта. Нека да базираме следващите 75 години на надежда", каза той.

„Нашата споделена надежда, че можем да излекуваме нашия разбит свят, като най-близки съюзници и приятели“, добави Херцог.

Спорни реформи

Обръщението дойде на фона на напрежение в отношенията Байдън-Нетаняху заради спорни планове за реформиране на израелската съдебна система и разширяване на еврейските селища в окупираните палестински територии.

Байдън, който беше домакин на Херцог в Овалния кабинет вчера, призова правителството на Израел да не „бърза“ с промените, които предизвикаха гигантски демонстрации.

„Намирането на консенсус по противоречиви области на политиката означава да отделите необходимото време“, каза Байдън.

Херцог, който спечели множество овации по време на 45-минутното си обръщение, обяви, че "болезнените и дълбоко изнервящи" демонстрации са "най-ярката почит към силата на израелската демокрация".

„Въпреки че работим по болезнени проблеми, точно като вас, знам, че нашата демокрация е силна и издръжлива. Израел има демокрация в своята ДНК“, каза той пред депутатите и изрази „дълбокия си копнеж“ за мир с палестинския народ, но нарече празнуването на терористичните атаки срещу израелци „морален позор“.

Херцог също така призова света да покаже единен фронт срещу иранската агресия, като нарече ядрената програма на Техеран "най-голямото" външнополитическо предизвикателство и за двете нации.

Той обвини Иран, че разпространява "омраза, терор и страдание" в Близкия изток и че "налива масло в катастрофалния огън и страданието в Украйна" чрез доставката на дронове на Русия.

„Подкрепени от свободния свят, Израел и Съединените щати трябва да действат решително заедно, за да предотвратят фундаменталната заплаха на Иран за международната сигурност“, подчерта израелският президент.

Позовавайки се на желанието на Ейбрахам Линкълн да види родина, в която евреите да живеят в мир, Херцог каза пред залата, че Израел и Съединените щати "винаги са отстоявали едни и същи ценности".

„Нашите две нации са различни, утвърждаващи живота общества, които се застъпват за свобода, равенство и свобода. В основата си и двата ни народа се стремят да поправят пукнатините в нашия свят“, добави той. /БГНЕС