Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Успение Богородично

Хиляди миряни се стичат към Бачковския манастир, за да почетат днешния празник Успение Богородично, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В Светата обител очакват хиляди поклонници, за да се помолят на Божията майка, да се докоснат до чудотворната й икона, да се помолят за благоденствието на народа, на всички български семейства, за всички, които имат нужда от божието благословение и утешение - за тези, които страдат и боледуват и за тези, които са в скърби и немощи.

Във връзка с това, че големият празник Успение Богородично тази година се пада в неделя, в обителта очакват много повече богомолци и участници в тази духовна служба, каза игуменът на Бачковския манастир.

За да се създаде необходимият ред, манастирът е подготвил нови паркоместа пред самата обител, за да могат хората да паркират и да са спокойни за своите автомобили. Гостите ще бъдат посрещани от 30 души, 20 наети специално за това и 10 доброволци, които ще им съдействат, ще създават ред и ще оказват подкрепа на хората, ако имат нужда.

Тази година миряните, които посетят манастира, ще могат да разгледат и трите напълно обновени параклиса - на Св. Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат и на Светите Апостоли. Те са укрепени, благоустроени, с нови иконостаси и икони. 70 години са били затворени за посещение, но до тях от манастира вече се стига по поклонническа пътека.

От болницата в Асеновград са осигурили медицински екип за непредвидени ситуации заради горещото време. /БГНЕС