Христодулидис: Европа трябва да помогне на Кипър да реши въпроса с окупацията на острова

Президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че иска силна и сигурна Европа през следващите години в рамките на поредицата дебати "Това е Европа" в Европейския парламент.

"Твърдо съм убеден, че ЕС трябва да бъде стратегически автономен в области като сигурността, енергетиката, здравеопазването", каза той, за да може да се справи ефективно с предизвикателствата, като по този начин се превърне в по-ценен и равностоен партньор и съюзник.

Необходимостта от подкрепа за Украйна бе подчертана и от кипърския президент, като заяви, че е въпрос на принцип "да се гарантира, че законът на джунглата няма да надделее", като същевременно се позова на турската окупация на Кипър в продължение на повече от половин век, се казва в информацията на Европейския парламент.

Мирът в Европа си струва и цената на санкциите срещу Русия, твърди той.

Отбелязана бе и ролята на Кипър в борбата с енергийната криза. С отличните си дипломатически отношения с повечето средиземноморски съседи и с газовите си запаси страната би могла да предостави ресурси, като природен газ и водород, които да подпомогнат екологичния преход, каза Христодулидис.

Връзките между електропреносните мрежи на Кипър с Израел и Египет също биха могли да осигурят стабилност, при условие че ЕС продължи да бъде твърд и да се бори с нестабилността, добави той.

Кипърският държавен глава не се поколеба да коментира и непропорционалното бреме, пред което е изправена страната му от бежанската криза, и призова за справедлив и солидарен пакт за убежището и миграцията.

Президентът отбеляза и необходимостта от решение на проблема с окупацията на Кипър в съответствие с международното право и правото, ценностите и принципите на ЕС.

Подчертавайки, че окупацията е "отворена рана за тялото на Европа", той благодари на Парламента за всички негови усилия и поиска повече ангажираност от страна на ЕС. Проблемът на Кипър е европейски проблем, който изисква европейски решения с всички възможни политически и икономически средства, с които Съюзът може да разполага за решаването му, повтори Христодулидис.

Беше поискано и назначаването на пратеник на ЕС по кипърския проблем, който да помогне за излизане от сегашната безизходица.

Няколко оратори се изказаха в подкрепа на назначаването на дипломатически пратеник.

Справянето с нелегалната миграция беше в центъра на размяната на мнения, а въпросът за енергийните ресурси също заемаше важно място в геополитическия контекст и в светлината на зеления преход.

Окупацията на Кипър от страна на Турция беше осъдена от много членове на ЕП заедно с превръщането на хуманитарната катастрофа, каквато е бежанската криза, в оръжие.

Докато много от членовете на ЕП призоваваха Съюза да заеме по-твърда позиция срещу окупацията, други подчертаха стратегическото значение на Турция като партньор. /БГНЕС