Хунтата в Нигер обвини Франция в разполагане на сили за военна интервенция

Военният режим в Нигер, който пое властта през юли, обвини Франция, че разполага сили в няколко западноафрикански държави с цел "военна интервенция", предаде АФП.

"Франция продължава да разполага свои сили в няколко държави от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) като част от подготовката за агресия срещу Нигер, която планира в сътрудничество с тази общностна организация", каза говорителят на режима полковник майор Амаду Абдрамане в изявление, излъчено по националната телевизия.

Отношенията с Франция, бившата колониална сила в Нигер, бързо се влошиха, след като Париж застана на страната на сваления президент Мохамед Базум след преврата през юли.

Държавата от Сахел е въвлечена и в противопоставяне със западноафриканския блок ECOWAS, който заплаши да се намеси с военна сила, ако дипломатическият натиск за връщането на Базум на поста не успее.

На 3 август превратаджиите в Нигер се отказаха от няколко споразумения за военно сътрудничество с Франция, която има около 1500 войници, разположени в страната като част от по-широката борба срещу джихадистите.

По-рано източник от Министерството на отбраната на Париж заяви, че френската армия води преговори с военния режим за изтегляне на "елементи" от военното си присъствие в Нигер.

На 1 септември режимът съобщи, че началникът на неговия щаб е "приел командващия френските сили в Сахел... за обсъждане на план за изтегляне на френския военен капацитет". /БГНЕС