Кинезитерапевт: Спортувайте за здраве, а не само за външен вид

Спортът води до пристрастяване в най-добрия и най-позитивния смисъл на думата. Това заяви в интервю за БГНЕС треньорът и кинезитерапевт Златин Петков.

Кинезитерапевтът главно работи с хора, които имат опорно-двигателни проблеми, дискови и гръбначни проблеми, както и гръбначни изкривявания. „Хора, които имат такъв тип проблеми, се свързват с нас и ние, благодарение на физическата дейност, целенасочени упражнения спомагаме за тяхното подобряване и в здравен аспект, както и във визуален, което се очертава в повече случаи като бонус“, обясни той.

Гръбначните изкривявания се забелязват главно при младежи между 10 и 15-годишна възраст. „По-често при девойките, понеже те имат малко по-слабо развита мускулатура на гърба“, каза Петков.

Голям процент от възрастните са засегнати от протрузии и дискови хернии. „Главно тези, които имат пасивна работа, тези, които прекарват малко повече време в седеж, нямат достатъчно физическа активност. Получава се едно смаляване на гръбначния стълб, една дехидратация на прешлените и съответно протрузии и дискови хернии, които, за наше щастие, в днешно време сравнително добре се третират и се лекуват дори без оперативна интервенция“, отбеляза специалистът.

На въпроса спортът може ли да подобри състоянието на хора, които имат подобни проблеми, той отговори: „Не само да го подобри, той трябва главно да се използва за превенция, защото няма нужда да чакаме да получим някакъв тип болка, за да предприемем нещо за наше здраве, а и също така на семейството ни в крайна сметка.“

Петков отбеляза, че напоследък се забелязват доста повече млади спортуващи. „Говорим в диапазон от 15 до 20-годишна възраст, като преди това не се забелязваше чак толкова често. Последните две, три години бих казал, че това доста се е засилило като проценти“, подчерта треньорът.

По думите му при по-възрастните вече го има това самоосъзнаване, в което се вземат мерки да се погрижат за здравето си. „Не толкова много за визията, а за факта да се чувстват добре, да бъдат продуктивни в ежедневието си и съответно да не изпитват чак толкова много болки и оплаквания“, добави той.

Петков е категоричен, че спортът води до пристрастяване в най-добрия и най-позитивния смисъл на думата. „Когато започнем да спортуваме, когато започнем да се грижим за себе си, ние в период на месеци и години, разбира се, ако продължаваме да правим постоянно това, изпитваме едно удоволствие, изпитваме една продуктивност, която се поражда от самите нас и съответно сме доста по-продуктивни и в обичайното си ежедневие, в работен аспект също така, а и в личния живот“, заяви той.

Треньорът коментира и колко важно е тренировките да бъдат правилно съчетани, както и да се доверим на специалист, който да ни насочи.

„Това е изключително важно главно за хората, които искат да постигнат някакъв напредък – дали това ще е за болки, или за чисто естетическа гледна точка, и за двете важи. Защо? Защото когато нямаме конкретно поставена цел, колкото и малка или голяма да е тя, много трудно се ориентираме как да продължим и много по-лесно можем да спрем по този начин, да се откажем“, обясни Петков.

Той допълни, че консултацията със специалист или някой, който да ни насочи в тази посока, да ни даде някаква цел, или да ни помогне ние самите да я открием, би било само положително и градивно за нас.

„Спортувайте! Това е здраве, не е само визуално“, призова Петков и заключи, че това ще помогне и за много други качества в живота на човека, като организация на времето, като структура на ежедневието, дори и като отношение от страна на хората. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон