Китай глоби Alibaba с 2,8 млрд. долара

Държавната агенция за контрол на пазара в Китай глоби компанията Alibaba с 18,22 милиарда юана (2,78 милиарда долара) за нарушаване на антитръстовото законодателство. Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на регулатора.

"Решено е да бъде глобена Alibaba във връзка с нарушаване на монополния закон. Тази компания трябва да спре да нарушава националните закони, размерът на глобата ще бъде 4% от продажбите й за 2019 г. в Китай, които възлизат на 455,71 милиарда юана (69,67 милиарда долара по текущия обменен курс). По този начин Alibaba трябва да плати 18,22 милиарда юана (2,78 милиарда долара), "- се казва в него.

Разследването потвърждава, че Alibaba е принуждавала потребителите да използват нейните услуги „без избор“. „Това се отрази негативно на конкурентната среда на китайския пазар за електронна търговия“, се казва в заключението на регулатора.. Според документа решението за глобата „е взето въз основа на реални факти и налични доказателства“ и „ще защити законните права на потребителите“. /ТАСС

Тагове: