Косово отложи с месец въвеждането на нови правила за границите си

Косовското правителство късно снощи отложи с един месец прилагането на новите гранични правила, които предизвикаха напрежение в северната част на страната, където етнически сърби блокираха пътища, неизвестни въоръжени лица стреляха по косовски полицаи, а в Косовска Митровица прозвучаха сирени за въздушно нападение.

Полицията затвори два гранични пункта със Сърбия в неделя след инцидента, по време на който никой не беше ранен, се казва в изявление на службите.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но етническите сърби, които са мнозинство в северния регион, не признават властта на Прищина. Те остават политически лоялни към Сърбия, която все още им оказва финансова подкрепа.

До последното напрежение се стигна, след като Прищина заяви, че от този понеделник хората, които влизат в Косово със сръбски документи за самоличност, ще трябва да ги заменят с временен документ по време на престоя си в страната.

Правителството също така заяви, че етническите сърби, които имат регистрационни табели за автомобили, издадени от Сърбия, ще трябва да ги сменят с косовски в рамките на два месеца.

Министър-председателят Албин Курти заяви, че това е реципрочен ход, тъй като Белград изисква същото от косовските граждани, влизащи в Сърбия.

Но след среща с посланика на САЩ в Косово Джефри Ховениър, който заяви пред репортери, че е поискал от Прищина прилагането на новия режим да бъде отложено с 30 дни, правителството обеща да направи това.

В изявление властите в Прищина заявиха, че ще отложат прилагането на двете мерки до 1 септември, като се стремят "всички барикади да бъдат премахнати и да бъде установена пълна свобода на движение" от днес.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел приветства в Twitter решението на Прищина и заяви, че очаква "всички блокади да бъдат премахнати незабавно".

В неделя вечерта стотици етнически сърби паркираха камиони, цистерни и други тежкотоварни превозни средства по пътищата към граничните пунктове Ярине и Бърняк със Сърбия, блокирайки движението, съобщи кореспондент на АФП.

Големи тълпи от местни сърби се събраха около барикадите с намерението да останат там.

"Атмосферата е доведена до точката на кипене”, заяви късно снощи и сръбският президент Александър Вучич, като предупреди, че "Сърбия ще победи", ако сърбите бъдат нападнати. „Единственият виновен за настоящата ситуация в Косово и Метохия е Албин Курти, който предизвиква нова криза в Косово и Метохия с безразсъдните си ходове”, каза директорът на Службата на правителството на Сърбия за Косово и Метохия Петър Петкович. „Безразсъдният Курти е бил наясно, че неговите едностранни и незаконни ходове могат да имат дългосрочни негативни последици за мира и стабилността и могат да доведат до криза с непредвидими последици“, каза той в прессъобщение.

Курти на свой ред обвини Вучич, че „разпалва размирици". Премиерът на Косово реагира на събитията от последните часове в северната част на Косово чрез видеообръщение. Той каза, че преди прилагането на правилата за реципрочност със Сърбия "нелегални сръбски структури на север започнаха да блокират пътищата".

Той обвини сръбския президент и директора на Службата за Косово и Метохия за настоящата ситуация в Северно Косово. Курти каза, че правителството на Косово е демократично и прогресивно, което обича, уважава и прилага закона и конституционността, мира и сигурността за всички граждани без разлика. „Органите за реда и сигурността на нашата страна събират информация, наблюдават ситуацията и ще действат в защита на закона и гражданите, нашия суверенитет и териториална цялост“, каза Курти, цитиран от RTK.

Водените от НАТО мироопазващи сили от мисията КФОР в свое изявление определиха ситуацията със сигурността в северната част на Косово като "напрегната".

Русия призова Прищина и стоящите зад нея САЩ и Европейски съюз да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово. Това се посочва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен снощи.

Последното голямо напрежение в региона се наблюдаваше през септември 2021 година, когато стотици етнически сърби организираха ежедневни протести и блокираха движението на двата гранични пункта.

Гневът им беше предизвикан от решението на Прищина да изисква от шофьорите със сръбски регистрационни номера да поставят временни такива при влизане в Косово. Тези, които влизат от Косово, трябваше да направят същото в Сърбия.

За сега преговорите под егидата на ЕС между Косово и Сърбия, започнали през 2011 г. не са довели до нормализиране на отношенията помежду им.

По този повод Захарова подчерта, че последното развитие на събитията е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС. "Това е и пример за мястото, което са подготвили за Белград в Европейския съюз, приканвайки го де факто да се примири с лишаването на сънародниците си от граждански права", каза тя.

Косово вече е признато от около 100 държави, включително САЩ и повечето страни от ЕС, но Сърбия отказва да го направи. /БГНЕС