Кравешки тор предпазва от радиация

Къщите, направени от кравешки тор, са защитени от атомна радиация, например от ядрен взрив, твърди индийски съд.

В голяма част от Индия кравите са почитани като свещени същества и през последните години властите се противопоставиха на клането на добитък в съгласие с хиндуистки националистически групи.

Съдът в западната част на Гуджарат се произнесе по делото на мюсюлманин, обвинен в контрабанда на стадо, за да го убие, което е незаконно според законите на щата.

Председателстващият съдия Самир Винодчандра Вяс заяви, че действията на 22-годишния мъж са "много разочароващи" и го осъди на доживотен затвор, след като заключи, че клането на крави е източник на безброй глобални проблеми.

"Всеки проблем в света ще бъде решен в деня, в който нито една капка кравешка кръв не се пролее по земята", се казва в копие от решението му, постановено в края на ноември, но публикувано едва в края на миналата седмица.

"Науката е доказала, че дори атомната радиация не може да засегне къщите, направени от кравешки тор. Пиенето на кравешка урина може да излекува много нелечими болести."

Хиндуистките националистически групи в Индия са яростни защитници на правата на кравите, които с подкрепата на правителството водят кампании срещу клането на добитъка, понякога със смъртоносни последици.

През последните години "кравешки отмъстители" изкарват от бизнеса кланици, собственост на мюсюлмани, и линчуват хора, обвинени в участие в клане на добитък.

Но религиозни политики доведоха до непредвидени последици, като бездомни крави, които вече не могат да дават мляко или да помагат за оран на нивите, сега са обичайна гледка в селата и дори по оживените пътища в големите градове. /БГНЕС, АФП

Ню Делхи / Индия