Кристиан Шмид: Германия се ангажира с опазването на мира и стабилността в БиХ

Върховният представител за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид се срещна днес в Сараево с германския министър на отбраната Борис Писториус и заяви, че Германия все още е решена да подкрепя запазването на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, съобщи „Сараево Таймс“.

Министърът на отбраната на Германия пристигна днес на посещение в Босна и Херцеговина и в Сараево се срещна с редица високопоставени служители, а следобед се срещна и с върховния представител Шмид.

В кратко обръщение към пресата Шмид изрази задоволството си от срещата с германския министър Писториус.

"Писториус изрази и по-нататъшната решимост на Германия да подпомага усилията, които се полагат в Босна и Херцеговина за запазване на мира и стабилността, а предишният ни опит с Германия, особено в контекста на мисията Алтеа, беше в тази посока. В този смисъл Германия оказа пълна подкрепа на дейностите, които се извършваха в Босна и Херцеговина“ каза Шмид.

Той допълни, че германската делегация, водена от министър Писториус, е дошла и за да разговаря не само с политици, но и с хората, които живеят там.

"Те не дойдоха в Босна и Херцеговина само за да отчетат дейност, а за да разговарят. За да разговарят не само с политиците, но и с гражданите, т.е. с хората, които живеят там, в Босна и Херцеговина. Защото често сме се убеждавали, че ако не можеш да говориш за някои неща с политиците, то със сигурност можеш да говориш за тях с хората, които живеят в тази страна", заключи Шмид.

Писториус, също в кратко съобщение, благодари на Шмид за това, което според него е било открита и честна дискусия.

"Имах възможността да чуя и науча много неща тук, в Босна и Херцеговина, по време на досегашните ми срещи, както в президентството, така и с колегите от Министерството на отбраната. Винаги има какво да се научи. Благодаря ви и очаквам с нетърпение нашето сътрудничество в бъдеще", заяви Писториус. /БГНЕС