Кървавата мечта за "Велика Сърбия" се завърна на 9 януари

Името на Ратко Младич отекна над река Дрина от моста Мехмед паша Соколович в населения предимно със сърби босненски град Вишеград вечерта на 9 януари.

Сръбска футболна ултрас група, наречена "Делие", празнуваше спорния Ден на Република Сръбска с фойерверки; техните викове в подкрепа на Младич можеха да бъдат чути и във видеоклип, който те публикуваха в социалните медии.

Освен че скандираха името на бившия военачалник на босненските сърби, който излежава доживотна присъда за геноцид и други военни престъпления, ултрасите от "Делие" издигнаха знамена с лика на военнопрестъпника и изпяха песен за почит, наречена „Generale, Nek“ Je Tvojoj Majci Hvala“ – „Генерале, благодарим на майка Ви“.

Денят на Република Сръбска отбелязва годишнината от създаването през 1992 г. на доминираната от сърбите област точно преди да избухне войната в Босна. Нейният политически лидер по онова време, Радован Караджич, също е осъден за геноцид.

Сегашното ръководство на Република Сръбска е крайно националистично, многократно е заплашвало да се отцепи от Босна и Херцеговина и има тесни връзки с режима на Владимир Путин в Москва. На 9 януари акаунтите в социалните медии, управлявани от десни и проруски организации, бяха залети с поздравителни съобщения.

Организация, наречена Hrabro za Kosmet (С кураж за Косово и Метохия), публикува няколко снимки и видеоклипове от честванията на Деня на Република Сръбска в канала си в Telegram. На една от снимките, за която организацията каза, че е направена в Биелина, няколко души са се събрали около знаме, показващо лицето на Младич и думата „Герой“, написана под него.

"С кураж за Косово и Метохия" от години събира помощи като хуманитарна организация за косовските сърби. Организацията беше и един от участниците в събирането на десни организации на граничния пункт Ярине между Сърбия и Косово в края на 2022 г., когато протестиращите се опитаха да преминат в Косово, което не признават за независима държава.

Дясната организация, наречена Zentropa Srbija – белградският клон на международен форум на екстремистки движения – също приветства Деня на Република Сръбска с милитаристично послание.

„Границите на Република Сръбска са начертани с кръв, така че те ще бъдат защитавани с кръв“, се казва в изявление на Zentropa Srbija. В него също така се казва, че Република Сръбска е „неразрушим бастион на Сърбия“ и „основа за окончателната свобода на сръбските земи“. Сръбските ултранационалисти все още мечтаят да обединят Сърбия и Република Сръбска, за да създадат „Велика Сърбия“, каузата, за която се бориха по време на Босненската война.

Междувременно в босненския град Гацко група, наречена Cetnicka Omladina Gacko (Четническа младеж Гацко), организира собствено тържество с фойерверки и развя знамето на вече несъществуващата армия на босненските сърби, която се сражава във войната от 1992-95 г. под ръководството на Младич. Четническата младеж в Гацко и преди е изразявала подкрепа за сръбските националистически четнически лидери от ерата на Втората световна война, за босненски сръбски офицери, осъдени за геноцид и военни престъпления, и за руската инвазия в Украйна.

Някои бошняци, които са се върнали да живеят в Република Сръбска в следвоенния период, след като са избягали поради конфликта, казаха, че се чувстват обезпокоени и уплашени от сръбските националистически манифестации, проведени на 9 януари.

Министерството на вътрешните работи на Република Сръбска заяви, че централното тържество в Баня Лука е преминало без никакви проблеми, докато на други места са регистрирани само незначителни инциденти.

Но Кенан Ходжич, старши асистент във Факултета по наказателно правосъдие, криминология и изследвания на сигурността в Сараево, смята, че националистическите "празненства" имат отрицателен ефект върху междуетническите отношения в Босна и Херцеговина, където разделенията продължават след войната.

„Оркестрираната стратегическа подкрепа на екстремистки организации (за Деня на Република Сръбска) е проблематична поради начина, по който се осъществява реториката, която има пряко въздействие върху местната среда“, каза Ходжич.

Сръбски „патриоти“ и руски мотористи

Събития бяха организирани и от групи извън страната, за да отбележат Деня на Република Сръбска, който се празнува ежегодно от босненските сърби в нарушение на забраната на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, който постанови, че празникът е противоконституционен.

В Зренянин, Северна Сърбия, дясна организация, наречена Narodna Patrola (Народен патрул), публикува онлайн видеоклип от техния празник със съобщението: „Петровград за братята отвъд река Дрина.“ Петровград е името на Зренянин от 1935 до 1946 г.

„Народен патрол“ е проруски настроена и заяви, че подкрепя „борбата срещу нацисткото и прозападно правителство в Киев“ – теза в кремълски стил за инвазията на Русия в нейнията съседка.

Денят на Република Сръбска беше подкрепен и от прокремълски медии. Руската държавна медия "Спутник" публикува видео с поздравително съобщение, в което се казва, че забраненият празник „не може да бъде спрян от американски бойни самолети, нито от германския канцлер Олаф Шолц, нито от хора като Кристиан Шмид (международния пратеник отговорен за надзора на прилагането на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна), да не говорим за "малки" лидери от босненското централно правителство в Сараево”.

"Сръбски вестник" (Serbian Herald), проруски канал в Telegram, отбеляза 9 януари, като публикува архивни снимки на войници от армията на босненските сърби и Ратко Младич.

Празненство беше организирано и в Новоросийск, град в Южна Русия. Александър Залдостанов, известен като „Хирурга“, лидер на групата мотористи „Нощни вълци“ и заклет поддръжник на Путин, публикува видео от събитието в социалните медии.

На срещата присъства и командирът на специалния отряд „Ахмат“ на руската армия Апти Алаудинов. Последният е обявен за герой на Руската федерация и самопровъзгласилата се Луганска народна република за заслугите му по време на нахлуването в Украйна. Той ръководи силите на чеченския лидер Рамзан Кадиров в Украйна, които са обвинени във военни престъпления, нарушения на човешките права и изнасилвания.

Лейла Рамич-Месихович, професор по международни отношения в университета Бърч в Сараево, отбеляза как Путин говори за Босна на годишната си пресконференция през декември и каза, че вярва, че руският лидер иска да увеличи връзките с Република Сръбска.

„Най-големият ефект от това сътрудничество е протовопоставянето на Запада“, каза Рамич-Месихович.

Съобщението, че руският държавен телевизионен канал "Русия днес" ще установи присъствие в Босна, също е важно, както и присъствието на руския посланик в Сараево на парада в Деня на Република Сръбска в Баня Лука на 9 януари.

„Ако руснак на ниво посланик присъства на възпоменанието, това е сигнал от цялата Руска федерация“, подчерта професорът. /БГНЕС

---------------------

Енес Ходжич и Жасмин Бегич, коментар за Balkan Insight

Последвайте ни и в google news бутон