Кулеба: Замразените руски активи могат да покрият 80% от нуждите на Украйна

"Общата сума на замразените руски активи може да покрие над 80% от исканията на Украйна за възстановяване на средства", заяви външният министър Дмитро Кулеба в интервю за испанския вестник El Pais.

Около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка бяха замразени от Запада, след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Съюзниците на Киев от месеци обсъждат как да намерят законен начин за конфискуване на средствата, които биха могли да бъдат насочени към войната и усилията за възстановяване на Украйна.

Според съобщенията, такива разговори между американски и европейски официални лица са се засилили през последните седмици, като президентът на САЩ Джо Байдън е поискал стратегия, готова до 24 февруари 2024 г., когато ще се навършат две години от началото на тоталната война.

В интервюто за El Pais Кулеба изрази увереност, че Украйна ще получи средства от замразените руски активи.

"Това ще се случи на 100%, въпросът е до каква степен, защото има три елемента: самите замразени активи, печалбите от активите и данъците върху тези печалби. Но това ще се случи, защото е логично Русия да плати", каза Кулеба.

"А има достатъчно замразени активи, за да се справим с възстановяването на Украйна. Можем да възстановим училища, болници и инфраструктура за сметка на страната, която ги е разрушила", добави министърът на външните работи.

Министърът смята, че Украйна ще получи първите средства преди края на войната, но е необходима "цялостна система за решаване на правните въпроси, финансовите механизми и прозрачността".

"Не може да се получи всичко за един ден, нужен е процес. Това е сложен правен, регулаторен и финансов инструмент. Но въпреки че някои имат съмнения, това решение трябва да бъде взето, защото е най-естественото от всички", каза Кулеба пред El Pais.

Според оценките повечето руски активи са в Европа, а около 5 млрд. долара се държат от американски институции.

През октомври лидерите на ЕС изразиха подкрепа за предложението да се използват милиарди евро от неочаквани данъци от руски активи, блокирани на Запад, за възстановяване на Украйна.

По-рано същия месец Белгия обяви, че ще създаде фонд за Украйна в размер на 1,8 млрд. долара, финансиран от данъчните приходи от лихвите по замразените руски активи. /БГНЕС